Κυβερνοασφάλεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και πολίτες

0

Στην κορυφή των προκλήσεων για κάθε κλάδο, όχι μόνον της οικονομικής δραστηριότητας αλλά για μια σειρά άλλων τομέων όπως η ασφάλεια, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, η ναυτιλία, οι μεταφορές, βρίσκεται η κυβερνοασφάλεια. Ένας όρος που μπήκε στην ζωή μας με την εμφάνιση του διαδικτύου και γενικότερα του ψηφιακού κόσμου, συγκεντρώνοντας αρχικά το ενδιαφέρον περιορισμένου αριθμού κλάδων και τομέων και σήμερα σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και μελέτες ειδικών έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη πρόκληση για τον κόσμο μας.

Πώς ορίζουμε όμως τον όρο κυβερνοασφάλεια με απλά λόγια, ώστε να γίνει κατανοητή η τεράστια σημασία της στον κάθε επιχειρηματία, πολίτη και επαγγελματία;

«Η Κυβερνοασφάλεια (Cyber Security) είναι μια διαδικασία κατά την οποία ανιχνεύουμε, αναλύουμε, προβλέπουμε και προλαμβάνουμε τις ψηφιακές απειλές. Οι κυβερνοαπειλές (Cyber Threats) είναι ενέργειες που γίνονται από τρίτους (hackers) με σκοπό να πάρουν πρόσβαση σε πόρους που δεν έχουν τα κατάλληλα δικαιώματα, να καταστρέψουν ευαίσθητες και σημαντικές πληροφορίες, να αποσπάσουν χρήματα από χρήστες ή να διακόψουν τη ροή εργασιών μιας επιχείρησης», αναφέρει ο Γιώργος Πατσής, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ελληνικής εταιρίας κυβερνοασφάλειας. Επίσης μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, φιλοδοξώντας να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο παρέχοντας υπηρεσίες ανάλυσης ασφαλείας και διαχείρισης κινδύνου για τον εντοπισμό, την ανάλυση, την πρόβλεψη και την πρόληψη εξαιρετικά εξελιγμένων απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε πραγματικό χρόνο.

Κάθε εταιρία έχει την ανάγκη προστασίας

«Κάθε επιχείρηση που συνδέεται στο διαδίκτυο μπορεί να κινδυνεύει από κυβερνοαπειλές. Μετά την 4η Βιομηχανική Επανάσταση βιώνουμε την αυτοματοποίηση και την ανταλλαγή δεδομένων στις τεχνολογίες παραγωγής, σε κλάδους όπως η βιομηχανία, η ενέργεια και η ναυτιλία. Τα κυβερνο-φυσικά συστήματα επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο τόσο εσωτερικά όσο και σε οργανωτικές υπηρεσίες. Όσο το ψηφιακό αποτύπωµα οργανισµών, κρατών και επιχειρήσεων ενισχύεται, τόσο περισσότερες είναι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε ψηφιακούς εισβολείς κάθε είδους. Για τις επιχειρήσεις, όσο µικρότερη είναι η ψηφιακή σφαίρα στην οποία κινούνται τόσο λιγότερα είναι τα λεγόµενα ευάλωτα σηµεία ή σηµεία πρόσβασης, τα οποία µπορεί να βρει κάποιος για να διεισδύσει. Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς µεγαλώνει η ψηφιακή δραστηριότητα και όλο και περισσότεροι χρήστες βγαίνουν εκτός περιµέτρου και δουλεύουν π.χ. από το σπίτι, χρησιµοποιώντας τεχνολογίες cloud. Όσο αναπτύσσεται το ψηφιακό αποτύπωµα µεγαλώνει και η ανάγκη προστασίας. Οι εταιρίες με μεγαλύτερο ψηφιακό αποτύπωμα, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες έχουν εξίσου ανάγκη κάλυψης από κυβερνοαπειλές», αναφέρει σε γνωστή ιστοσελίδα ο κ.Πατσής.

Στο ψηφιακό κόσμο γίνεται καθημερινά ένας πραγματικός πόλεμος

Το 2021 ήταν μια χρονιά με μεγάλη επιτυχία για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, καθώς σε διεθνές επίπεδο οι αρμόδιες αρχές πέτυχαν να εξαρθρώσουν την δράση μερικών από των πλέον αδίστακτων επιχειρήσεων στον τομέα των κυβερνοεπιθέσεων, που έχουν προκαλέσει όλεθρο σε οργανισμούς και καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. «Το 2021 έχει αποδείξει, ότι σχεδόν πάντα η κυβερνοεπίθεση θα έχει ως αποτέλεσμα μια πληρωμή για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, όταν οι εταιρίες χτυπηθούν με ransomware».

Μεταφορές χρημάτων και κυβερνοασφάλεια

Με τις ηλεκτρονικές τράπεζες και τις ηλεκτρονικές αγορές να προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη διεξαγωγή οικονομικών συναλλαγών και την πραγματοποίηση αγορών.

Ωστόσο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες να υποκλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης, την ταυτότητα και τα χρήματα των καταναλωτών.

 Πώς γίνονται οι απάτες

«Η απάτη μέσω ηλεκτρονικής μεταφοράς συμβαίνει, όταν ένα τρίτο μέρος παρεμποδίζει μια μεταφορά μέσω εισβολής στον λογαριασμό email ενός ατόμου και μαντεύοντας σωστά ή βρίσκοντας την απάντηση στην ερώτηση ασφαλείας. Στη συνέχεια καταθέτουν τα χρήματα οι ίδιοι και δεν φτάνουν ποτέ στον προβλεπόμενο παραλήπτη. Οι εγκληματίες μέσω ηλεκτρονικής μεταφοράς είναι συνήθως άτομα που ζητούν χρήματα, ή άτομα που σας ζητούν να κάνετε δωρεά για έναν σκοπό. Διάφορες υπηρεσίες προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας, όπως επιβεβαιωτικές τηλεφωνικές κλήσεις και στα δύο μέρη, email επιβεβαίωσης, ακόμη και ασφαλιστήρια συμβόλαια που εγγυώνται ότι θα σταλούν τα χρήματά σας.

Προστασία της περιουσίας των πελατών των τραπεζών

Ο προφανής λόγος για τη σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στις συναλλαγές του τραπεζικού τομέα είναι η προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πελατών. Οι προσωπικές πληροφορίες αναγνώρισης ταυτότητας μπορούν να ανακατευθυνθούν σε άλλες τοποθεσίες και να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλες δραστηριότητες. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τον πελάτη. Επίσης βλάπτει σε μεγάλο βαθμό την τράπεζα, ενώ προσπαθούν να ανακτήσουν τα δεδομένα. Υπάρχει μία σειρά μέτρων που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε τραπεζικός οργανισμός για να προστατεύσει τις συναλλαγές των πελατών του. Αντίστοιχα υπάρχουν και προληπτικά μέτρα που μπορούν να ακολουθήσουν οι πελάτες όπως οι συχνή αλλαγή των κωδικών, η επιλογή ισχυρών κωδικών, η προσοχή με άγνωστα μηνύματα και emails κλπ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ