Κώστας Μπακογιάννης: Η αύξηση στις αντικειμενικές είναι άδικη και πλήττει τους πλέον ευάλωτους – Πιστεύω ότι θα εισακουστούμε για τη μείωση τους

0

Για την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας να ζητηθεί αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που επέφεραν υπέρογκες αυξήσεις έως και 95% στα ακίνητα της πόλης και ειδικά σε περιοχές που ζουν νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τον δημοσιογράφο Μάνο Νιφλή ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Αυξήσεις που ξεπερνούν το 90% είναι αντικειμενικά 100% άδικες» τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι αφενός υπάρχει έλλειψη πλαισίου αφετέρου πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που πλήττουν τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας. «Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, ζητήσαμε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών να μην ξεπεράσει το 55% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο» είπε.

«Σήμερα στην Αθήνα έχουμε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία επέφερε σε 30 ζώνες εντός του Δήμου Αθηναίων αυξήσεις που κυμαίνονται από 45% έως και 95%» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, επισημαίνοντας ότι στην 6η κοινότητα, όπου βρίσκονται περιοχές όπως η Κολιάτσου, η Βικτώρια και η Κυψέλη παρατηρούνται αυξήσεις στην τιμή εκκίνησης από 900 ευρώ στα 1.450 ευρώ!

«Μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 60%» ανέφερε ο Δήμαρχος, δίνοντας ακολούθως ένα αληθινό παράδειγμα, το οποίο “μαρτυρά” ότι πολλά ακίνητα έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την αντικειμενική αξία τους, προκαλώντας σύγχυση στους δημότες.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις επιπτώσεις που προκαλούνται από τις σημερινές στρεβλώσεις στις τιμές των αντικειμενικών αξιών ο Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε ότι το σημερινό καθεστώς, πρώτον οδηγεί σε αυξήσεις των ενοικίων, δεύτερον πλήττει βάναυσα πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι στερούνται επιδόματα τα οποία λαμβάνουν από ανάγκη και όχι από επιλογή, και τρίτον προκαλεί στρέβλωση στην ίδια την αγορά, διότι ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν πωληθεί, δεν πωλούνται επειδή η αντικειμενική αξία τους είναι αρκετά πάνω από την αληθινή.

«Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι η πρόταση μας θα εισακουστεί. Άλλωστε, εμείς ακολουθήσαμε την προβλεπόμενη διαδικασία. Το θέμα τίθεται σε διαβούλευση και σωστά ζητείται η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, καθώς είμαστε ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στους πολίτες και μπορούμε ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά να μεταφέρουμε ένα μήνυμα από κάτω προς τα πάνω. Και το μήνυμα αυτό, θέλω να πιστεύω ότι θα ακουστεί» ανέφερε ο Κ. Μπακογιάννης.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Δήμου να προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 5%, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. «Το κάναμε πάρα πολύ συνειδητά, διότι ζούμε σε μία πολύ δύσκολη εποχή λόγω της έκρηξης των τιμών αλλά και του ενεργειακού κόστους. Και πρέπει να είμαστε όλοι εδώ, ο ένας για τον άλλον και όσο μπορούμε να μοιραζόμαστε τις τύχες μας. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Αθηναίων έκοψε τα δημοτικά τέλη κατά 5 % για όλους και για όλες, οριζόντια, χωρίς εξαιρέσεις», τόνισε.

 

Ανέφερε δε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι συγκεκριμένες πρόνοιες για πολύτεκνους, για ανθρώπους με αναπηρία, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής οικονομικής πορείας του Δήμου Αθηναίων. «Είμαι περήφανος γιατί ο Δήμος Αθηναίων είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, ήρθε η Moody’s μέσα στην πανδημία, στο βαθύ σκοτάδι της πανδημίας, μας αξιολόγησε και αναβάθμισε την πιστοληπτική μας ικανότητα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι αποτελεί μια σφραγίδα για την οικονομική διαχείριση του δήμου, για τη διαφάνεια, για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα και το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, το οποίο πιάνει τόπο και φτιάχνει τον τόπο» είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ