Κ. Χατζηδάκης: 11 μήνες αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Υπουργείο Οικονομικών

0

Σε μια σειρά ερωτήσεων που αναρτήθηκαν εν είδει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαντάει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας πως ναι μεν η Ελλάδα δεν έχει καταστεί παράδεισος, ωστόσο έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την οικονομική βοήθεια προς τους πολίτες. Παράλληλα, λύνει απορίες για τράπεζες και funds, καθώς και για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS.

Τελικά η Ελλάδα έχει γίνει παράδεισος;

Φυσικά και όχι! Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Δεν υποτιμούμε τα προβλήματα και ειδικά το πρόβλημα της ακρίβειας. Ωστόσο έχουμε υλοποιήσει, μετά τις εκλογές, το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων στην οικονομία.
– Αυξήθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από αρκετά χρόνια, όπως είχαμε πει.
– Ανέβηκε το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά.
– O κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ και ανέβηκε 830 ευρώ, 12 μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό. Το ίδιο και ο μέσος μισθός. Από τα 1.046 ευρώ, 1.258 ευρώ.

Υπουργέ, τα πράγματα προχωράνε με τις επενδύσεις στη χώρα και τις αποκρατικοποιήσεις;

Εκεί έχουμε πολύ θετικά νέα.

– Κάναμε 10 αποκρατικοποιήσεις μέσα σε 10 μήνες, με έσοδα για το Δημόσιο 7 και πλέον δισ. ευρώ.
– Στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης είμαστε στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε ποσοστά απορρόφησης.
– Κι η χώρα ξανακέρδισε την επενδυτική βαθμίδα. Κι αυτό σημαίνει ότι μόνο για την πρώτη δόση του δανεισμού μας φέτος κερδίσαμε σε βάθος 10ετίας 850 εκατ. ευρώ.

Ακούμε διάφορα για τα θέματα γενικά με τις τράπεζες και τα funds, Υπουργέ. Τι έχουμε κάνει;

Αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί.
– Προχωρήσαμε πολύ γρήγορα στην αποκρατικοποίησή τους, όπως γίνεται και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
– Ως προς τις προμήθειες, κάναμε υποχρεωτικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες το σύστημα IRIS, με τις πολύ χαμηλές ή μηδενικές προμήθειες.
– Ο εξωδικαστικός μηχανισμός επιταχύνθηκε πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες. Έχουμε διπλάσιες αιτήσεις.
– Και βέβαια δίνουμε τη δυνατότητα στους καταθέτες να παίρνουν παραπάνω επιτόκια με τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου. 3,5% με 4% και αφορολόγητα.

Το φλέγον ζήτημα τώρα των τελευταίων ημερών με τα POS και τις ταμειακές;

– Μεγάλη ανηφόρα, αλλά τα καταφέραμε. Έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα σχεδόν 300.000 διασυνδέσεις. Και σκεφτείτε, είναι μόνο μια από τις 11 πρωτοβουλίες που υιοθετήσαμε και είναι σε εξέλιξη στη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής.

Και να σας πω και κάτι άλλο; Επειδή είμαστε αρμόδιοι για τη δημόσια περιουσία και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στις παραλίες φέτος θα μπει τάξη. Και με το σύστημα καταγγελιών, το ηλεκτρονικό, το myCoast, και με τους ελέγχους που ξεκίνησαν να γίνονται με drones. Κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του. Αυτά που λέμε, τα εννοούμε!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ