Λιβύη: Απόπειρα “παγίδευσης” του Δένδια – Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο

0

Σε διπλωματικό επεισόδιο εξελίχηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη αλλά ο προορισμός ήταν η Βεγγάζη. Την παραμονή της επίσκεψης ωστόσο τροποιήθηκε το πρόγραμμα και μετά από αίτημα του επικεφαλής του τριμελούς μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος είναι εγκεκριμένος από τον ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας μετέβη στη Λιβύη προκειμένου να συναντήσει αποκλειστικά τον ίδιο.

Μόλις ο Έλληνας ΥΠΕΞ έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ενημέρωθηκε πως θα τον υποδεχόταν η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς, που υπέγραψε το μη αναγνωρισμένο σύμφωνο με την Τουρκία, κάτι το οποίο ο υπουργός δεν γνώριζε.

Μόλις ο κ. Δένδιας έμαθε την παρουσία της στο αεροδόμιο αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και ζήτησε να αποχωρήσει με προορισμό τη Βεγγάζη για να συνεχίσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Νίκος Δένδιας δημοσίευσε μια φωτογραφία από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, όπου -όπως αναφέρει- το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη θα υλοποιηθεί κανονικά.

Νωρίτερα είχε αναρτήσει την ματαίωση της επίσκεψης στην Τρίπολη κάνοντας λόγο για αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά του υπ. Εξωτερικών της Λιβύης.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1593175021522128898?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1593175021522128898%7Ctwgr%5E98c9af9f98c1352e57f288413541b373960fe20d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fpolitiki%2Flivyi-apopeira-pagideysis-toy-dendia-sovaro-diplomatiko-epeisodio.9834568.html

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί επισήμως όταν το αερσκάφος ετοιμαζόταν να απογειωθεί για τη Βεγγάζη η κυβέρνηση της Λιβύης δεν δέχθηκε να το εγκρίνει και έτσι η ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να πετάξει μέσω του FIR Μάλτας.

Σημειώνεται οτι ο Μοχάμεντ Μένφι τις προηγούμενες ημέρες είχε επαφές και με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους άλλων χωρών.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ