Λογαριασμοί ρεύματος: Πως θα γίνει η επιδότηση στα τιμολόγια

0
Το υπουργείο Ενέργειας εκπόνησε ένα πρόγραμμα για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος που ανήκουν στις κατηγορίες των πράσινων και κίτρινων κυμαινόμενων τιμολογίων, με στόχο να διατηρηθεί η τιμή μεταξύ 15 και 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο συνολικός λογαριασμός ρεύματος για τον Αύγουστο αναμένεται να είναι μεταξύ 30 και 35 εκατομμυρίων ευρώ, με την επιδότηση ανά κιλοβατώρα να είναι 3-4 λεπτά.

 

Το προσωπικό του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρακολουθεί προσεκτικά τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να ολοκληρώσει τη διπλή άσκηση επιδοτήσεων στη λιανική τιμή και επιβολής φόρου στην παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από τις υψηλές διακυμάνσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Η υπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσε ότι η επιδότηση θα εφαρμοστεί οριζόντια στα τιμολόγια του Αυγούστου, με την πιθανότητα επέκτασής της και στους επόμενους μήνες. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι τιμές αναμένεται να μειωθούν τον Αύγουστο λόγω της μείωσης της ζήτησης από επιχειρήσεις που κλείνουν για διακοπές.

Οι επιδοτήσεις αναμένεται να μειώσουν τα έξοδα για τους καταναλωτές των πράσινων και κίτρινων ex ante τιμολογίων, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας θα προσδιορίζεται με βάση τον μέσο όρο της χονδρικής τιμής των δύο προηγούμενων μηνών. Σε αντίθεση, οι καταναλωτές που έχουν κίτρινο ex post τιμολόγιο θα υποστούν μεγαλύτερη επιβάρυνση, καθώς η τιμή τους καθορίζεται στο τέλος του μήνα με βάση τη χονδρική τιμή, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν αυξήσεις άνω του 30% στις καταναλώσεις του Ιουλίου.

Το ΥΠΕΝ εξετάζει την επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των μονάδων φυσικού αερίου για να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις του Αυγούστου, τα οποία εκτιμώνται στα 30-35 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ