«Λυγίζει» τα νοικοκυριά η ακρίβεια

0

Οι καταναλωτές σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές, περιορίζοντας αναγκαστικά τις δαπάνες τους ακόμη και σε είδη τροφίμων. Κάτι που αποτυπώνεται όλο και πιο έντονα στην πορεία της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ, όπου ο όγκος πωλήσεων αρχίζει και παίρνει την… κατιούσα.

Εκ διαμέτρου αντίθετα μοντέλα για την καταπολέμηση των υψηλών τιμών ακολουθούν τρεις μεσογειακές χώρες, οι οποίες ταλανίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό. Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία ακολουθούν διαφορετικές στρατηγικές, προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις και να ανακουφίσουν όσο τον δυνατόν περισσότερο το βάρος από τους πολίτες τους.

Η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως σημείωσε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

 Καλάθι νοικοκυριού

Σε ό,τι αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι το εργαλείο αυτό βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού και προσέθεσε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα γίνουν αύριο από τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήταν υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο το 2014, σε δύσκολες συνθήκες όπως είπε, και προσέθεσε ότι πάντα υπάρχουν θέματα να επιλυθούν, αν και η χώρα είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο που η χώρα βρίσκεται στις πρώτες χώρες μεγέθυνσης της οικονομίας της στην ΕΕ. Αυτό όμως, συμπλήρωσε, πρέπει να συνεχιστεί για να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Έχουμε πολλά θέματα να προωθήσουμε, όπως προσέλκυση νέων επενδύσεων, να επιλύσουμε προβλήματα στον πληθωρισμό και την ακρίβεια και να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία» σημείωσε και προσέθεσε ότι η διευκόλυνση του επιχειρείν με τη μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι ο δεύτερος στόχος και η ενίσχυση της βιομηχανίας, η τριπλή προτεραιότητα.

«Η Ελλάδα έχει βιομηχανία και ιστορία στη βιομηχανία και πρέπει να την βοηθήσουνε να επεκταθεί και να μεγαλουργήσει γιατί χωρίς παραγωγή στην χώρα δεν θα διασφαλίσουμε βιώσιμους όρους ανάπτυξης στο μέλλον» κατέληξε ο υπουργός.

Η απερχόμενη υπουργός Ελένη Λουρή ανέφερε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι στον πυρήνα της ανάπτυξης αλά και της προστασίας του καθημερινότητας του πολίτη και στην πρώτη γραμμή για τη μετάβαση της οικονομίας.

Οι υφυπουργοί Μάξιμος Σενετάκης κι η Μαρία Μάνη δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για την αποστολή που έχουν αναλάβει και αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών με νέες θέσεις εργασίας μέσα από νέες επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κυρίως του εισαγόμενου πληθωρισμού, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού».

«Και το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα από αυτά τα εργαλεία που βοήθησαν πολύ στο να τιθασεύσουμε τον εισαγόμενο -κατά κύριο λόγο- πληθωρισμό και στα τρόφιμα και αλλού. Αυτό το πράγμα θα το συνεχίσουμε και βεβαίως, θα περιμένετε αύριο να ακούσετε τις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό της χώρας» υπογράμμισε.

«Από εκεί και πέρα, βασική προτεραιότητα είναι και θα παραμείνει να διευκολύνουμε το επιχειρείν στη χώρα μας. Το να διευκολύνουμε δηλαδή τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, οι οποίοι θέλουν να έρθουν και να αναλάβουν το ρίσκο εδώ στη χώρα μας και να επενδύσουν», συνέχισε ο κ. Σκρέκας.

Τόνισε, δε, πως σε αυτό το μέτωπο στόχος είναι  η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και η προώθηση της Καινοτομίας και της Έρευνας με την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. «Στις αρμοδιότητες μας είναι βεβαίως το εμπόριο και η βιομηχανία» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει ιστορία στη βιομηχανία που ξεκινά από πολλά χρόνια πριν και πλέον η συμμετοχή της είναι στο 10% του ΑΕΠ και μπορεί να ανέβει ακόμη υψηλότερα. «Αν δε έχουμε παραγωγή στη χώρα δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Η βιομηχανία ήταν είναι και θα είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

«Πάντα οι προκλήσεις είναι μεγάλες και υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλύσουμε. Η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, το επόμενο εξάμηνο η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει για ένα δύο χρόνια. Τα επόμενα χρόνια η οικονομία θα πρέπει να μεγεθύνεται με σημαντικούς ρυθμούς για να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Σκρέκας.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου ανέφερε πως είναι μεγάλη πρόκληση αυτό το υπουργείο, καθώς θα πρέπει να συνεχιστεί ένα πολύ σπουδαίο έργο που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα. «Είναι κοινή παραδοχή ότι η χώρα μας έχει κάνει άλματα. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά και να φέρουμε εις πέρας την αποστολή. Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας μέσα από την ανάπτυξη και την πρόοδο», σημείωσε.

Ο υφυπουργός Μάξιμος Σενετάκης είπε πως το υπουργείο Ανάπτυξης είναι βασικό υπουργείο για να εκπληρώσει η κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις εισοδημάτων και μισθών αν δεν αυξήσουμε τον πλούτο που παράγει η χώρα», πρόσθεσε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ