Μάχες στη Μερόη, μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας

0

Οι μάχες εξαπλώθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της Μερόης – ενταγμένους από την UNESCO στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς- στο Σουδάν, χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο δυο στρατηγών για την εξουσία εδώ και εννιά μήνες, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη πολλών ανεκτίμητων μνημείων του βασιλείου των Κους, 2.300 ετών και πλέον.

Η ΜΚΟ Regional Network for Cultural Rights («Περιφερειακό Δίκτυο για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα») τόνισε πως «καταδικάζει σθεναρά την επιδρομή» των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), των επίφοβων παραστρατιωτικών υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, σε πόλεμο με τις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν από τη 15η Απριλίου, «στους αρχαιολογικούς χώρους Νάγκα και Μουσαουαράτ ες Σούφρα».

Αυτή η «δεύτερη» επιδρομή έγινε την Κυριακή, σημείωσε η ΜΚΟ, καθώς «μια πρώτη» έγινε «την 3η Δεκεμβρίου» σε χώρους λατρείας στην πολιτεία του Νείλου (βόρεια).

Οι αρχές της πολιτείας του Νείλου έκαναν επίσης λόγο για «επιδρομή» των ΔΤΥ, που «απωθήθηκαν από την πολεμική αεροπορία», προσθέτοντας ότι «η ηρεμία αποκαταστάθηκε». Δεν διευκρίνισαν αν διαπιστώθηκαν φθορές σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η ΜΚΟ σημείωσε πως συμβουλεύτηκε «αξιόπιστες πηγές, εικόνες και βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζουν μάχες ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ», προσθέτοντας ότι οι αρχαιολογικοί χώροι «πιθανόν εκτέθηκαν σε βανδαλισμούς, καταστροφές, λεηλασίες και κλοπές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ