Μέγαρο Μουσικής: Βραβείο Μουσικής Sciacca «Ad Memoriam» στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη

0

Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, με το βραβείο «Ad Memoriam».

Σε μια άκρως λιτή και συγκινητική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα «Πολυχώρος» του Συλλόγου «Oι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Foundation Sciacca και τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca με έδρα εκδηλώσεων το Βατικανό, υπό την αιγίδα των Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ και του Συλλόγου ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’ απένειμαν το Διεθνές Βραβείο Μουσικής Sciacca «Ad Memoriam» στον σπουδαίο Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για το ασύνορο μουσικό και πολιτισμικό του έργο και τη συμβολή του στη φιλία των λαών.

 

Το βραβείο αυτό είχαν την τιμή απέδωσαν στην Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής», Στεφανία Μεράκου και στην Υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Βάλια Βράκα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, οι βραβευθέντες από τα Βραβεία Sciacca Τόνια Μοροπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, παρουσία της Γ.Γ. Sciacca Βίκυς Μπαφατάκη.

 

Κραταιό πολιτισμικό σύμβολο

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανέδειξε το επίκαιρο του μεγάλου καλλιτεχνικού έργου και του ταγμένου πνεύματός του στην ειρήνη, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αν ζούσε θα ύψωνε το πνευματικό του κύρος για την ειρήνη. Αυτός ήταν ο Μίκης, ο ενεργός, παρεμβατικός διανοούμενος».

Και πρόσθεσε: «Επρόκειτο για ένα από τα σημεία αναφοράς της ελληνικής ζωής έξω και πέρα από τις πολιτικές προσεγγίσεις, ένα κραταιό πολιτισμικό σύμβολο με διεθνή ακτινοβολία. Ο Μίκης ήταν το ηθικό σημείο συνάντησης του ρομαντισμού, του πατριωτισμού και μιας δικής του ιδέας για την αριστερά. Η σκέψη του ήταν πάντα αυτή της νίκης και του θριάμβου του ανθρώπου και της αυτοδιάθεσης των εθνών».

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του, αναφερόμενος πάντα στον Μίκη Θεοδωράκη, κατέληξε: «Κατάφερε να εμπνεύσει όσο κανένας καλλιτέχνης, να διεθνοποιήσει ως πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού και της πολιτικής ταυτόχρονα, να παιδαγωγήσει την ελληνική ψυχή, να εκλαϊκεύσει τη μεγάλη ποίηση».

 

Μοναδική προσωπικότητα

Η Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Στεφανία Μεράκου αναφέρθηκε στη μοναδική του προσωπικότητα, στη συνεργασία τους και το τεράστιο μουσικό έργο που κληροδότησε στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ