Μίλο Τζουκάνοβιτς: «Η Αθήνα είναι έμπνευση για όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» – Επίσκεψη του Προέδρου του Μαυροβουνίου στην Αθήνα  

0

Με τα θερμότερα λόγια μίλησε για την ελληνική πρωτεύουσα, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, στη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σήμερα απέκτησα έναν καινούργιο φίλο, έναν νέο δήμαρχο που βλέπω ότι είναι ειλικρινής φίλος της χώρας μου. Χάρηκα όταν άκουσα ότι επιθυμεί και εκείνος από την πλευρά του να ξεκινήσει μία συνεργασία με την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου. […] Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι ένα κίνητρο και μάς δίνει και μία ώθηση για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ήδη πολύ καλές διμερείς μας σχέσεις.

 

Βόλτα στο κέντρο της πόλης

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, αναφέρθηκε στη βόλτα που έκανε το πρωί στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας: «Χάρηκα ιδιαίτερα που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω σήμερα την «καρδιά» της Αθήνας. Με αυτή την επίσκεψη ήθελα να δείξω τον βαθύ σεβασμό μου προς τον Δήμο Αθηναίων, προς τον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοσή σας. Και είναι μεγάλη μου χαρά που γνώρισα σήμερα τον Δήμαρχο κ. Μπακογιάννη. Πείστηκα μετά τις συνομιλίες που είχαμε ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος με τον καλύτερο τρόπο ενώνει και προωθεί τα πιο σημαντικά του παρελθόντος, την ιστορία και την παράδοση, με το παρόν».

 

Μπακογιάννης: «Τα παγκόσμια, πολύπλοκα προβήματα πολλές φορές απαιτούν τοπικές λύσεις»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων καλωσόρισε τον Μαυροβούνιο πολιτικό στην Αθήνα. Στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, που βρήκε χρόνο στο ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμά του στην Αθήνα να μάς επισκεφθεί, αναγνωρίζοντας έτσι την καταλυτική σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σχέση των κρατών μας. Κύριε Πρόεδρε γνωρίζω πως διερμηνεύω τους συμπολίτες μου όταν σάς μεταφέρω τα αισθήματα σεβασμού και φιλίας, όχι μόνο σε εσάς προσωπικά και στον θεσμό που υπηρετείτε, αλλά συνολικά στον λαό του Μαυροβουνίου».

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες, κάνοντας λόγο για μία εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση. «Μιλήσαμε, μεταξύ άλλων, για το πώς πολλές φορές τα παγκόσμια, δυσεπίλυτα, πολύπλοκα προβλήματα απαιτούν τοπικές λύσεις και πώς κοινότητες που μπορεί να φαίνονται από μακριά διαφορετικά, όπως η Αθήνα, η Ποντγκόριτσα ή το Κότορ, αντιμετωπίζουν εν τέλει κοινές προκλήσεις στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στα «θέλω» και τις ανάγκες των πολιτών του 21ου αιώνα», είπε.

 

Ικανοποιημένος από τις συναντήσεις με τους Έλληνες αξιωματούχους

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στον Τύπο, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των διήμερων επαφών του με τους Έλληνες αξιωματούχους: «Είμαι πεπεισμένος, ότι μετά τις συνομιλίες που είχα με τους αξιωματούχους της Ελλάδας, εκείνοι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προβάλουν τη χώρα μας στις Βρυξέλλες και να πείσουν ότι η χώρα μας αξίζει και πρέπει το συντομότερο δυνατό να ενταχθεί στην Ε.Ε. και να γίνει μέλος της».

 

Ανταλλαγή συμβολικών δώρων

Ο Δήμαρχος Αθηναίων πρόσφερε στον κ. Τζουκάνοβιτς μία ασημένια κουκουβάγια, το σύμβολο της πόλης των Αθηνών ως ένδειξη εκτίμησης και φιλίας στο πρόσωπό του, ενώ εκείνος από την πλευρά του δώρισε στον κ. Μπακογιάννη το σύμβολο της χιλιετούς, όπως είπε, ιστορίας της χώρας του, ένα κεραμικό αντίγραφο του αρχαιολογικού χώρου της Διόκλειας. «Θα χαρώ πολύ εάν ρίχνετε πού και πού μία ματιά σε αυτό το δώρο για να σας θυμίζει το Μαυροβούνιο», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μπακογιάννη ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ