Μαρουσάκης: Μεγάλος όγκος χιονιού στην Εύβοια – Στα «λευκά» η Αττική

0

“Πρόσκαιρη βελτίωση τη Δευτέρα, ωστόσο από το βράδυ της ίδια ημέρας ο καιρός επιδεινώνεται και πάλι με πυκνές χιονοπτώσεις, μέχρι και την Τετάρτη (08/02)”

«Από τις επόμενες ώρες αναμένουμε την αλλαγή του καιρού με χιονοπτώσεις σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Μεγάλος όγκος χιονιού προβλέπεται για την Εύβοια, ενώ χιόνι θα πέσει και στην Αττική», λέει στο CNN Greece, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο καιρός το Σάββατο και την Κυριακή

Μεγάλη επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (8/02), με μία μικρή πρόσκαιρη βελτίωση τη Δευτέρα (6/02). Το χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» όπως ονομάζεται, είναι οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, «από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου αναμένουμε την επιδείνωση του καιρού που θα αφορά κυρίως περιοχές που “βλέπουν” προς το Αιγαίο δηλαδή ανατολικά ηπειρωτικά, ανατολική και νότια Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Αττική, Βοιωτία, ανατολική Πελοπόννησος, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

 

Από το βράδυ του Σαββάτου θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, από τις Κυκλάδες και πιο βόρεια, ενώ στα πιο νότια θαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες με τα χιόνια να φτάνουν μέχρι και την Κρήτη σε χαμηλά υψόμετρα».

 

«Μεγάλος όγκος χιονιού και στην Εύβοια»

Μεγάλος όγκος χιονιού θα πέσει και στην Εύβοια, θα δούμε χιόνια ακόμα και κοντά στη θάλασσα ενώ στην Αττική η χιονόπτωση θα ξεκινήσει αργά το βράδυ, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, προς τα βόρεια προάστια. Αύριο, Κυριακή, θα έχουμε χιονόνερο σε χαμηλά υψόμετρα και χιόνι στις υπόλοιπες περιοχές και εκτιμούμε ότι από το απόγευμα της Κυριακής, 5 Φεβρουαρίου και μέχρι το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, θα χιονίζει και στο κέντρο της Αθήνας. Άρα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να το στρώσει και στο κέντρο της Αθήνας.

 

 

Τη Δευτέρα, αναμένεται να υπάρχει μία πρόσκαιρη βελτίωση, αλλά από το βράδυ της ίδια ημέρας, επιδεινώνεται και πάλι με πυκνές χιονοπτώσεις, μέχρι και την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου.

Σύσκεψη του αρμόδιου υπουργείου

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11:15 υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των τριών περιφερειών που αναμένεται να πληγούν.

 

Η Περιφέρεια Αττικής συγκαλεί και δεύτερη σύσκεψη με τους 66 δήμους στις 13:30.

 

Μιλώντας στο CNN Greece ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στάθηκε στη σημασία του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών και πρόσθεσε ότι αρμοδιότητα της περιφέρειας Αττικής είναι να κρατήσει ανοιχτούς τους περιφερειακούς δρόμους, «όσο βεβαίως μπορεί βάσει και του γενικού φαινομένου».

 

«Ήδη 45 εκχιονιστικά, GCB, φορτηγά, πάνω από 4.500 τόνοι αλάτι βρίσκονται ήδη στη διάθεση της περιφέρειας και βεβαίως σε έξι διαφορετικά σημεία θα βρίσκονται αυτά, ανάλογα με την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου που αναμένεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους να ξεκινήσει την Κυριακή», τόνισε ο κ. Πατούλης.

 

Εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι και οι δήμοι έτοιμοι ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δημοτικοί δρόμοι, ενώ για την Αττική Οδό και τη Νέα Οδό ανέφερε ότι «υπάρχουν οι σχετικοί ανάδοχοι».

 

Μετά το μεσημέρι της Κυριακής οι αποφάσεις για τα σχολεία

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα στην Αττική, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το μεσημέρι και μετά και πως η απόφαση θα ληφθεί με βάσει τις μετεωρολογικές εξελίξεις και με προτεραιότητα την πρόληψη και την ασφάλεια των παιδιών.

 

«Είναι προφανές ότι ανάλογα με την εξέλιξη και βάσει των μετεωρολογικών, προβλέψεων θα πρέπει να δούμε στην πράξη πως αυτό θα εξελιχθεί. (…) Την Κυριακή από το μεσημέρι και μετά θα βγουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Αυτό που θα κυριαρχήσει και κυριαρχεί τουλάχιστον στις δικές μας αποφάσεις είναι η πρόληψη και καμία επικινδυνότητα στα παιδιά μας. Θα το δούμε αυτό όμως από την Κυριακή το μεσημέρι και μετά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής.

 

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Εντατικοί έλεγχοι ξεκινούν για την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που θα φέρει χιόνι και ψύχος.

 

Όπως επισημάνθηκε κατά την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στα αυτοκινητά τους αντιολισθητικές αλυσίδες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν όταν χρειαστεί.

 

Στην έκτακτη ενημέρωση επισημάνθηκε επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και ότι ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε επιφυλακή σε όλο το διάστημα της κακοκαιρίας.

 

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει είναι 80 ευρώ.

 

Οι αντιολισθητικές αλυσίδεςέχουν γίνει υποχρεωτικές από τον περασμένο Οκτώβριο, με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιου για τις Μεταφορές Μιχάλη Παπαδόπουλου.

 

Σύμφωνα με την απόφαση οι οδηγοί, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν δηλαδή σε περίπτωση χιονόπτωσης, θα πρέπει να έχουν στα οχήματά τους, υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες, κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.

 

«Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν», αναφέρει η απόφαση του υπουργού.

 

Με βάση την απόφαση, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά.

 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ως ειδικά ελαστικά νοούνται εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

 

 

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

 

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

 

– για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και

 

– για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ