Μαρούσι: Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης» – Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση «Απέναντι ή Δίπλα»

0

Την Έκθεση Φωτογραφίας «Απέναντι ή Δίπλα» της Οικογένειας Σοφικίτη, του πατέρα Δημήτρη και των υιών Κωνσταντίνου & Πέτρου, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης».

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Αμαρουσίου, ο Δήμος Αμαρουσίου, με την επιμέλεια της ΚΕΔΑ, του Προέδρου της, Νίκου Πέππα και της Αντιπροέδρου Κατερίνας Βουρλάκη, συνεχίζει την παρουσίαση σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην πόλη των Βορείων Προαστίων.

Τρεις ενότητες

Στην έκθεση µε τίτλο «Απέναντι η Δίπλα», παρουσιάζονται τρεις φωτογραφικές ενότητες: το «Ονείρεµα» του Δηµήτρη Σοφικίτη από το 1999, το «Ένα πιθανό ταξίδι» του Πέτρου Σοφικίτη και το «Υδρόβιο πεπρωµένο» του Κωνσταντίνου Σοφικίτη από το 2018.

Είναι δε η πρώτη φορά που ο Δηµήτρης Σοφικίτης και οι δύο γιοί του, συναντώνται φωτογραφικά σε έναν κοινό εκθεσιακό χώρο και επιλέγουν να μοιραστούν µε τον θεατή ένα προσωπικό ταξίδι στο χρόνο. Κοινό σημείο αναφοράς, και στο επίκεντρο της έκθεσης, η φύση και ο άνθρωπος, που ο καθένας όμως τον αποτυπώνει μέσα από το δικό του συναισθηματικό κόσμο. Δύο γενιές φωτογράφων, που συνέπεσαν με το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή της φωτογραφίας, τρείς διαφορετικές ματιές σε ένα κοινό θέμα.

Ομιλίες και ξενάγηση

Ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου στην τελετή των εγκαινίων ευχαρίστησε πρωτίστως τους τρείς δημιουργούς, όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση της έκθεσης, τον Πρόεδρο, την Αντιπρόεδρο και τα στελέχη της ΚΕΔΑ, καθώς και τη σύμβουλό του επί θεμάτων Πολιτισμού.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πέππας ευχαρίστησε τους καλεσμένους, τη Μαρουσιώτικη οικογένεια Σοφικίτη, τον Δήμαρχο Θ. Αμπατζόγλου, διευκρινίζοντας πως, η εν λόγω έκθεση φωτογραφίας αποτελεί όραμα δικό του, την αντιπρόεδρο της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη, τη Σύμβουλο του Δημάρχου επί Πολιτιστικών Θεμάτων Άννα Βαγιωνά. Τέλος μετέφερε το χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του και την ικανοποίησή του για την επιλογή της θεματολογίας της έκθεσης.

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης εκπροσωπώντας τον Πατέρα του Δημήτρη και τον αδελφό του Πέτρο ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, για την πρωτοβουλία του να προβάλλει Μαρουσιώτες καλλιτέχνες, όλους τους επισκέπτες και αναφέρθηκε στα φωτογραφικά έργα της έκθεσης σημειώνοντας πως όλες αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν ανθρώπινα ψυχογραφήματα και διαλόγους μέσα από εικόνες.

Τέλος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου μαζί με τους υπόλοιπους επισκέπτες περιηγήθηκαν στην έκθεση και ξεναγήθηκαν από τον Δημήτρη Σοφικίτη στο εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό, που χρησιμοποιεί την εικαστική δύναμη της φύσης, για να ταξιδέψει παντού τον ανθρώπινο νου.

Οι καλλιτέχνες

Ο Δηµήτρης Σοφικίτης, είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους φωτογράφους της γενιάς του, µε το έργο του να έχει παρουσιαστεί σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2005 και το 2004 , το Hellenic Foundation και το Hellenic American Union αντίστοιχα παρουσίασαν την ενότητα του Δημήτρη με τίτλο “The Weeping Meadow”, η οποία αντλεί το φωτογραφικό υλικό της από τα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Έργα του έχουν επίσης φιλοξενηθεί στις σελίδων ποικίλων έντυπων φωτογραφίας, μεταξύ των οποίων τα Paris Match το Films Faust κ.α.

Ο Πέτρος Σοφικίτης έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει λάβει το 2011 τον τίτλο του “Contemporary Portait Photographer of the Year”, ενώ το έργο του έχει δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα ελληνικά ενημερωτικά portals καθώς και έχει εκτεθεί σε σημαντικές γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι επαγγελματίας φωτογράφος και µέλος του LensCulture Society. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε έντυπα και ψηφιακά µέσα αλλά και έχει εκτεθεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και έχει διακριθεί το 2017 µε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισµό Sony World Photography Awards, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και στην Biennale της Βενετίας.

Πληροφορίες

Διάρκεια Έκθεσης: 1 μήνας

Ημέρες και ώρες λειτουργίας :

Δευτέρα έως Παρασκευή : 10.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00,

Σάββατο: 10.00 – 14.00, Κυριακή – κλειστά

Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης»

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Φωτογραφίας τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά covid-19

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ