Στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης Σπάρτης πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Ο σωφρονισμός της Μνήμης και η Σιωπηλή της κραυγή» που διοργάνωσαν το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Π.Τ.Δ.Ε.) και η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον Γεν. Γραμματέα της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Σταύρο Παπαγερασίμου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους: Σπύρο Σούλη, Πρόεδρο του Π.Τ.Δ.Ε., Λουκά Χριστοδούλου, Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ και Κοσμά Χατόγλου Αντιπρόεδρο της Ένωσης Σπάρτης.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις:

– 100 χρόνια μετά: Πόνος, Θεωρία, Πράξη: Πέπη Ρηγοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ (Διαδικτυακή σύνδεση)

– Πόλεις της σιωπής: κοινωνικο-γεωγραφικός αποκλεισμός και λαϊκή πρωτοβουλία στα χρόνια της προσφυγικής αποκατάστασης: Λίλα Λεοντίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΑΠ

– Μιλώντας για τα σεντέφια που άντεξαν στη Μικρασιατική Καταστροφή. Μια διδακτική προσέγγιση: Μεταξούλα Μανικάρου, ΠΤΔΕ Π.Ι.

– Τρόποι με τους οποίους η πολιτισμική συνθήκη των προσφύγων καθόρισε τις γειτονιές των νεοελληνικών πόλεων: Αλεξάνδρα Μούργου, Δρ. Πολιτισμικής Γεωγραφίας ΕΜΠ & Σορβόννης, Senior Associate Member of the ASCSA

– Τα Σύρματα ή 100 χρόνια μετά: ακούγοντας την φωνή των θυμάτων: Ελένη Καρασαββίδου, ΠΤΔΕ Π.Ι.

Παρεμβάσεις έκαναν:

– Αρμένιοι, ξεριζωμός και διασπορά, η εξέλιξη της Ελληνοαρμενικής κοινότητας: Quin Minassian, εκπαιδευτικός, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ‘Αρμενικά’.

– Μαρτυρίες ξένων της εποχής για τη Μικρασιατική καταστροφή:

Κωνσταντίνα Κουτσονίκα, φιλόλογος.

Κείμενα διάβασε η ηθοποιός/ εκπαιδευτικός Σοφία Κώνστα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερθέντων: Η δήμαρχος Ν. Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο πρώην Δήμαρχος Πέτρος Μπουρδούκος, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γκέλυ Σακαλόγλου, η Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ. Ελένη Γρίβα, ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Μάκης Λυκούδης, η αρχαιολόγος Όλγα Βογιατζόγλου, ο Πρόεδρος των Σμυρναίων Ν. Ιωνίας Άγγελος Μελεμενής, η αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Δέσποινα Γεωργαντζή κ.α.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here