Μειωμένος ο κίνδυνος θανάτου έως 30% για όσους καταναλώνουν καφέ

0

Με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έως και 30% συνδέεται η κατανάλωση καφέ σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέα μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα (31/05), έδειξε ότι ο καφές συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου καθώς -βάσει των ευρημάτων- όσοι έπιναν από 1,5 έως 3,5 φλιτζάνια την ημέρα, ακόμα και με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, είχαν έως και κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν το ρόφημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Annals Of Internal Medicine», oι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα κατανάλωσης καφέ που συλλέχθηκαν από την «Biobank», δηλαδή από μια μεγάλη ιατρική βάση δεδομένων με πληροφορίες για την υγεία των ανθρώπων σε όλη τη Βρετανία. Εν συνεχεία, οι επιστήμονες εξέτασαν δημογραφικές πληροφορίες, δεδομένα σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή από περισσότερα από 170.000 άτομα ηλικίας από 37 έως 73 ετών για μια μέση περίοδο παρακολούθησης επτά ετών. Ως εκ τούτου, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας παρέμεινε χαμηλότερος για τα άτομα που έπιναν τόσο καφέ χωρίς καφεΐνη όσο και καφέ με καφεΐνη. Τα δεδομένα, ωστόσο, ήταν ασαφή για όσους έπιναν καφέ με τεχνητά γλυκαντικά.

Ποιος ο ρόλος της ζάχαρης στον καφέ

Η Δρ. Κριστίνα Γουΐ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και αναπληρώτρια συντάκτρια του επιστημονικού περιοδικού στο οποίο δημοσιεύθηκε η μελέτη, υποστήριξε: «Είναι τεράστιο! Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 30%». Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις για την ερμηνεία αυτής της έρευνας, όπως πρόσθεσε η ίδια. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν μπορούν να αποδείξουν οριστικά ότι ο καφές από μόνος του μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό μεταξύ των ανθρώπων που πίνουν το ρόφημα, όπως είναι η υγιεινή διατροφή ή η τακτική άσκηση.

Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη μελέτη η μέση ποσότητα ζάχαρης ανά φλιτζάνι καφέ ήταν λίγο περισσότερη από ένα κουταλάκι του γλυκού, δηλαδή πολύ λιγότερη από ό,τι συνήθως προστίθεται στα καταστήματα, για παράδειγμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ