Μια διπλή ανάπλαση στα Κάτω Πατήσια: «Μεταμορφώθηκαν» η Πλατεία Πύρλα και ο πεζόδρομος Στρατηγού Δαγκλή

0

Στη σταδιακή μεταμόρφωση της Αθήνας σε μια σύγχρονη, βιώσιμη πόλη με περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο, σύγχρονο αστικό εξοπλισμό, υποδομές και αρκετό πράσινο προχωρά η δημοτική αρχή, υλοποιώντας ένα «μπαράζ» αναπλάσεων στο κέντρο και τις 129 γειτονιές της. Το προηγούμενο διάστημα οι άνθρωποι του Δήμου Αθηναίων ολοκλήρωσαν μια διπλή αισθητική και λειτουργική παρέμβαση στην περιοχή των Κάτω Πατησίων, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα δύο πολυσύχναστων σημείων της γειτονιάς.

 

Η μεταμόρφωση της Πλατείας Πύρλα

Η πρώτη ανάπλαση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Πύρλα, η οποία μετά τις πολυεπίπεδες παρεμβάσεις του Δήμου έγινε ξανά αγαπημένο στέκι για μικρούς και μεγάλους.  Τα συνεργεία αντικατέστησαν το σύνολο της υπάρχουσας επίστρωσης της πλατείας με πλάκες ψυχρού υλικού, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες, αλλά και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της πλατείας.

 

Παράλληλα, με στόχο την εξοικονόμηση νερού αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας, η δημοτική αρχή προχώρησε στην πλήρη αναβάθμιση των υποδομών της πλατείας, ανακατασκευάζοντας  τα δίκτυα άρδευσης των χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.  Τα παλαιά φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες αντικαταστάθηκαν με νέα χαμηλής κατανάλωσης και αυξημένης απόδοσης, ενώ στα σκοτεινά σημεία της πλατείας τοποθετήθηκαν επιπλέον φωτιστικά, εδραιώνοντας το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών και των περίοικων.

 

Ο αστικός εξοπλισμός αντικαταστάθηκε και ενισχύθηκε. Νέα, άνετα παγκάκια βρήκαν τη θέση τους στην πλατεία, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν λίγες στιγμές ξεκούρασης. Ακόμη, τοποθετήθηκαν επιστύλιοι και επιδαπέδιοι κάδοι απορριμμάτων, ώστε η περιοχή να διατηρείται πάντα καθαρή, καθώς επίσης και ειδικές ράμπες που εξασφαλίζουν την ασφαλή και εύκολη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στο σημείο.

 

Σε μια πυκνοδομημένη περιοχή όπως είναι τα Κάτω Πατήσια η ενίσχυση του πρασίνου αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι του πρασίνου φρόντισαν με επιμέλεια τα υπάρχοντα δέντρα και παρτέρια, ενώ προχώρησαν και σε νέες φυτεύσεις, τονώνοντας σημαντικά το..πράσινο χρώμα στη γειτονιά.

 

Η ανάπλαση της πλατείας Πύρλα, πλαισιώθηκε από την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Νικoλαΐδου (μεταξύ Πρετεντέρη και Αγ.Δημητρίου Όπλων), μέσω της οποίας επιτυγχάνεται, η απελευθέρωση δημόσιου χώρου για τους πεζούς, ώστε να καλυφθούν οι πολλαπλές καθημερινές ανάγκες τους και να βελτιωθεί το μικροκλίμα της γειτονιάς τους.

 

Ο ανανεωμένος πεζόδρομος Στρατηγού Δαγκλή

Λίγα μόλις μέτρα μακριά από την αναβαθμισμένη Πλατεία Πύρλα ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην ριζική ανανέωση του πεζόδρομου Στρατηγού Δαγκλή, προσθέτοντας ακόμη ένα κομμάτι στο «πάζλ» των αναπλάσεων στα Κάτω Πατήσια.

 

Ο καταπράσινος πεζόδρομος που αποτελεί καθημερινό σημείο συνάντησης για τους περίοικους απέκτησε νέο, καλαίσθητο δάπεδο από έγχρωμους κυβόλιθους, καθώς και σύγχρονο αστικό εξοπλισμό.

 

Οι υπηρεσίες του Δήμου τοποθέτησαν νέα παγκάκια, φρόντισαν το πράσινο της περιοχής, ενώ προχώρησαν και σε νέες φυτεύσεις. Παράλληλα, εγκατέστησαν ένα σύγχρονο αρδευτικό σύστημα, ώστε το πράσινο να είναι πάντα φροντισμένο και να διατηρεί την ζωντάνια του.

 

Στο πλαίσιο των έργων υποδομής, δημιουργήθηκε ένα συμπληρωματικό δίκτυο όμβριων για την απορροή των υδάτων από τις υδρορροές των κατοικιών και σύνδεση του νέου δικτύου με το υφιστάμενο, ενώ ανακατασκευάστηκε πλήρως το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης και των παροχών σε όλες τις κατοικίες της οδού στο τμήμα από την οδό Στρ. Καλλάρη έως την οδό Νιρβάνα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ