Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ υπογράμμισε τη ζωτική ανάγκη για ενότητα στον αθλητικό κόσμο σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ των διεθνών ομοσπονδιών στη Λωζάνη.

Απευθυνόμενος στο κοινό στο Ολυμπιακό Μουσείο, ο Tόμας Μπαχ σημείωσε την ικανότητα του αθλητισμού να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε περιόδους διχασμού, και τόνισε την πρωταρχική ανάγκη για ενότητα στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος του αθλητισμού:

«Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις είναι εξαιρετικά περίπλοκες. Σε τέτοιες εποχές, η ενωτική δύναμη του αθλητισμού είναι πιο σημαντική από ποτέ. Για να είμαστε μια τέτοια ενωτική δύναμη, είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι μαζί. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λαχταρούν για μια τέτοια ενωτική δύναμη που μας ενώνει όλους στον τόσο συγκρουσιακό μας κόσμο. Ο ρόλος μας είναι ξεκάθαρος: να ενώσουμε – και όχι να εμβαθύνουμε τους διχασμούς. Ως εκ τούτου, έχουμε μια σημαντική ευθύνη – να σταθούμε μαζί για τη δύναμη του αθλητισμού και να ανταποκριθούμε στην κοινή μας αποστολή να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο μέσω του αθλητισμού», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Η αυτονομία του αθλητισμού – η αυτονομία σας ως Διεθνής Αθλητική Ομοσπονδία – απειλείται. Οι ενέργειες αυτών των διχαστικών πολιτικών δυνάμεων θα σήμαιναν ουσιαστικά ότι θα αναλάβουν τον ρόλο σας ως Διεθνείς Ομοσπονδίες. Κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν ποιοι αθλητές μπορούν να αγωνιστούν σε ποιους αγώνες. Άλλοι θέλουν να αποφασίσουν πού μπορούν να γίνουν οι διοργανώσεις σας. Άλλοι πάλι θέλουν να οργανώσουν τις δικές τους πολιτικές αθλητικές εκδηλώσεις. Ειδικά το τελευταίο θα σήμαινε μια κυβερνητική ανάληψη του διεθνούς αθλητισμού. Αν το πετύχουν αυτό, ο ρόλος σας και ο ρόλος του Ολυμπιακού Κινήματος θα ήταν ξεπερασμένος. Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλώ όλους να σταθείτε απέναντι σε ένα τέτοιο πολιτικοποιημένο άθλημα. Κανείς από εμάς δεν πρέπει να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε τέτοιες αθλητικές εκδηλώσεις με πολιτικά κίνητρα».

Κοιτάζοντας μπροστά στο επόμενο έτος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 μπορεί να είναι «σύμβολο ενότητας και ειρήνης» που θα φέρει τον κόσμο κοντά παρά το διχαστικό πολιτικό κλίμα:
«Όλοι μοιραζόμαστε τις προσδοκίες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», είπε.
«Όλοι τους πρέπει να βιώσουν τόσους πολλούς χωρισμούς και αντιπαραθέσεις στην καθημερινότητά τους που λαχταρούν κάτι που μας ενώνει, κάτι που μας δίνει ελπίδα, κάτι που μας δίνει αισιοδοξία. Μετά την πανδημία, οι άνθρωποι λαχταρούν να συναντηθούν ξανά.»

Ο Τόμας Μπαχ αναφέρθηκε επίσης στο μέλλον στον ψηφιακό κόσμο που πλησιάζει γρήγορα, όπου οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στα esports παρέχουν στο Ολυμπιακό Κίνημα ευκαιρίες και προκλήσεις, ενώ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την αποστολή της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Esports της ΔΟΕ, και κατέστησε σαφές ότι δύο αρχές έχουν ήδη καθιερωθεί ως πλαίσιο:
«Η πρώτη είναι: όποτε υπάρχει μια επιτροπή που ασχολείται με τα esports. Η δεύτερη αρχή είναι: θα εστιάσουμε ξανά στις αξίες μας και θα παραμείνουμε πιστοί στις αξίες μας -τις ολυμπιακές αξίες της ειρήνης, του σεβασμού, της μη διάκρισης και της αλληλεγγύης- που μας καθοδηγούν για πάνω από έναν αιώνα. Οι αξίες μας είναι και παραμένουν η κόκκινη γραμμή που δεν θα περάσουμε. Οποιαδήποτε εξέλιξη στα esports θα καθοδηγείται από αυτές τις δύο αρχές και θα καθοδηγείται από τον σεβασμό αυτών των αξιών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here