Νέα προγράμματα επιδοτήσεων: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» – Ποιοι είναι δικαιούχοι – Όλα τα κριτήρια

0

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ύψος των τετρακοσίων εξήντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ (442.440.000 €).

Η Δράση κατανέμεται σε τρία (3) επιμέρους Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων:

–           Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MME»

–           Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»

–           Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές»

Τι είναι η Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»;

Το έργο αποτελεί Δράση ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αγορά/αξιοποίηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και τη γενικότερη υποστήριξή τους για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, σύμφωνα με όσα γράφει ο Θράσος Μίαρης, Φοροτεχνικός, Συνεργάτης Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Στόχος

Οι επενδύσεις θα στοχεύουν στις τεχνολογίες και υπηρεσίες που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, στα συστήματα τηλεργασίας, στην επιχειρηματική αναλυτική, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στις υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, στην τεχνητή νοημοσύνη, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, στα συστήματα κυβερνοασφάλειας, στις υποδομές και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, στα υποδείγματα και στο λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ύψος των τετρακοσίων εξήντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ (442.440.000 €).

Η Δράση κατανέμεται σε τρία (3) επιμέρους Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων:

–           Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MME»

–           Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»

–           Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές»

Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MME»

Σκοπός του Προγράμματος I: «Ψηφιακά Εργαλεία MME» είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)  της χώρας, που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας.

Μέσω του Προγράμματος I, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να

εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία,

αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας και να εισάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας (hybrid workplace),

ψηφιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου,

αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές,

μέσω της αξιοποίησης νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Για τον σκοπό αυτό, το Πρόγραμμα I: «Ψηφιακά Εργαλεία MME» θα παρέχει επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.  Το Πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί για την υποβολή αιτήσεων εκ μέρους τόσο των δυνητικών Δικαιούχων όσο και των συμμετεχόντων Προμηθευτών την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, και οι όροι και οι προϋποθέσεις του Προγράμματος αναλύονται στη σχετική Πρόσκληση από τον Φορέα Υλοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της παρούσας και με κάθε επιφύλαξη εφαρμογής των κανόνων του Κανονισμού 1407/2013 (De Minimis, όπως ισχύει).

Δικαιούχοι

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και λαμβάνουν την Ωφελούμενοι προβλεπόμενη κατά περίπτωση ενίσχυση.

Προμηθευτές

Για τους σκοπούς του Προγράμματος, προμηθευτές είναι Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα που δραστηριοποιούνται νομίμως στην Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν με έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους ρόλους στο Πρόγραμμα:

  1. Ως Κατασκευαστές ή επίσημοι αντιπρόσωποι ή εξουσιοδοτημένοι διανομείς ή ανεξάρτητοι εισαγωγείς ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίοι έχουν την ευθύνη υποβολής και βεβαίωσης των χαρακτηριστικών των εν λόγω ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να εγκριθούν από το Πρόγραμμα I και να καταστούν επιλέξιμες προς ενίσχυση από το Πρόγραμμα I.
  2. Ως εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταπωλούν τα εγκεκριμένα από το Πρόγραμμα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες στους Δικαιούχους/ Ωφελούμενους, λαμβάνουν την εκδοθείσα επιταγή (voucher) έναντι μέρους ή του συνόλου του κόστους και εξοφλούνται από το Πρόγραμμα I.

 Voucher

Άυλη επιταγή που εκδίδεται εις όφελος του δικαιούχου και χρησιμοποιείται στην αγορά των επιλέξιμων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Για τους σκοπούς του Προγράμματος, οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε τέσσερις (4) διακριτές κατηγορίες με βάση το μέγεθός του και συγκεκριμένα με βάση τον αριθμό προσωπικού, εκπεφρασμένο σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.

Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»

Σκοπός του Προγράμματος II: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» είναι η ενίσχυση της ψηφιακής παραγωγικής ικανότητας στη χώρα με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελληνικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» ενισχύει επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που εμπίπτουν στον κλάδο πληροφορικής και επικοινωνιών, αποσκοπώντας:

στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με την κατάλληλη αξιοποίηση των ΤΠΕ,

στην ενδυνάμωση του κλάδου πληροφορικής (σε όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας).

στη δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με ισχυρή εμπορική προοπτική και βιωσιμότητα.

Για τον σκοπό αυτό, το Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» θα παρέχει ενισχύσεις, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που καλύπτουν όλο τον κύκλο ανάπτυξης νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και εμπεριέχουν:

Προπαρασκευαστικές δραστηριότητες (ενδεικτικά: έρευνα αγοράς, μελέτη σκοπιμότητας, ενέργειες απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων για την ανάπτυξη των νέων προϊόντων),

Δραστηριότητες Ανάπτυξης των νέων ψηφιακών προϊόντων/ υπηρεσιών,

Συμπληρωματικές δραστηριότητες Εμπορικής αξιοποίησης των νέων προϊόντων και υπηρεσιών

Το Πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί για την υποβολή αιτήσεων εκ μέρους των Δυνητικών Δικαιούχων την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, και οι όροι και οι προϋποθέσεις του Προγράμματος αναλύονται στη σχετική Πρόσκληση από τον Φορέα Υλοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της παρούσας και με κάθε επιφύλαξη εφαρμογής των κανόνων του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (Γ.Α.Κ. 651/2014, όπως ισχύει).

Προσωρινοί Δικαιούχοι

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μετά τη διαδικασία αξιολόγησης κατατάσσονται σε θέση που επιτρέπει τη χρηματοδότησή τους και καλούνται να υποβάλουν τα αναγκαία Δικαιολογητικά Έγκρισης της Αίτησης Χρηματοδότησης.

Δικαιούχοι

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες, μετά και τον έλεγχο των Δικαιολογητικών Έγκρισης της Αίτησης Χρηματοδότησης, εντάσσονται στο Πρόγραμμα με Απόφαση του Φορέα Υλοποίησης, υλοποιούν το εγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους περιορισμούς της παρούσας και λαμβάνουν την προβλεπόμενη κατά περίπτωση ενίσχυση.

Πραγματικός Δικαιούχος

Το ή τα φυσικά πρόσωπα στα οποία τελικά ανήκει ένα νομικό πρόσωπο (εταιρεία) ή τα οποία ελέγχουν αυτή δια της κατοχής ή του ελέγχου αμέσως ή εμμέσως ικανού ποσοστού των μετοχών ή των δικαιωμάτων ψήφου ή άλλων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων αυτής, μεταξύ άλλων και μέσω μετοχών στον κομιστή ή μέσω ελέγχου με άλλα μέσα.

Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές»

Σκοπός του Προγράμματος ΙΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές» είναι η υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών. Το Πρόγραμμα III απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας των ΜΜΕ, την αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς και στην ενίσχυση της φορολογικής τους συμμόρφωσης.

Το Πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί για την υποβολή αιτήσεων εκ μέρους τόσο των δυνητικών Δικαιούχων όσο και των συμμετεχόντων Προμηθευτών την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, και οι όροι και οι προϋποθέσεις του Προγράμματος αναλύονται στη σχετική Πρόσκληση από τον Φορέα Υλοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της παρούσας και με κάθε επιφύλαξη εφαρμογής των κανόνων του Κανονισμού 1407/2013 (De Minimis, όπως ισχύει).

Δικαιούχοι-Ωφελούμενοι

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΙΙΙ και λαμβάνουν την προβλεπόμενη κατά περίπτωση ενίσχυση.

Προμηθευτές

Για τους σκοπούς του Προγράμματος ΙΙΙ, προμηθευτές είναι Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα που δραστηριοποιούνται νομίμως στην Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν με έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους ρόλους στο Πρόγραμμα ΙΙΙ:

Ως Κατασκευαστές ή επίσημοι αντιπρόσωποι ή εξουσιοδοτημένοι διανομείς ή ανεξάρτητοι εισαγωγείς ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίοι έχουν την ευθύνη υποβολής και βεβαίωσης των χαρακτηριστικών των εν λόγω ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να εγκριθούν από το Πρόγραμμα ΙΙΙ και να καταστούν επιλέξιμες προς ενίσχυση από το Πρόγραμμα ΙΙΙ.

Ως εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταπωλούν τα εγκεκριμένα από το Πρόγραμμα ΙΙΙ ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες στους Δικαιούχους/ Ωφελούμενους, λαμβάνουν την εκδοθείσα επιταγή (voucher) έναντι μέρους ή του συνόλου του κόστους και εξοφλούνται από το Πρόγραμμα ΙΙΙ. 

Voucher

Άυλη επιταγή με τη μορφή οκταψήφιου κωδικού, που εκδίδεται εις όφελος του δικαιούχου και χρησιμοποιείται στην αγορά των επιλέξιμων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Κατηγορίες Ενεργειών

Για τους σκοπούς του Προγράμματος προβλέπονται έξι (6) διακριτές κατηγορίες ενεργειών, στις οποίες κατανέμεται ο συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος.

Κατηγορία 1: Αντικατάσταση EFT/POS.

Κατηγορία 2: Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου/ διακίνηση παραστατικών εν κινήσει. Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.

Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ.

Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ παλαιών προδιαγραφών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ