Νέες απεργίες στους γερμανικούς σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

0

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους και στην Lufthansa.

Η Γερμανική Ένωση Μηχανοδηγών (GDL) έχει καλέσει τα μέλη της σε απεργία από τις 02:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως και τις 13:00 της Παρασκευής. Στις εμπορευματικές αμαξοστοιχίες η απεργία ξεκίνησε ήδη από την Τετάρτη στις 18:00 και θα λήξει την Παρασκευή στις 05:00. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) ανακοίνωσαν έκτακτο πρόγραμμα δρομολογίων με μεγαλύτερα τρένα, ωστόσο αναμένεται να ακυρωθεί περίπου το 80% των τακτικών διαδρομών. Εργαζόμενοι και εργοδότες είχαν συμφωνήσει σε «ανακωχή» έως τις αρχές Μαρτίου, μετά τη νέα αποτυχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όμως το συνδικάτο των μηχανοδηγών απέρριψε εκ νέου τις προτάσεις της εταιρίας και εξήγγειλε και πάλι απεργιακές κινητοποιήσεις. «Θα ακολουθήσει απεργιακό κύμα», δήλωσε ο επικεφαλής της GDL Κλάους Βεζέλσκι, προειδοποιώντας ότι στο εξής δεν θα πρέπει να αποκλείονται απεργίες ανά πάσα στιγμή, ακόμη και χωρίς την 48ωρη προειδοποίηση που ίσχυε έως τώρα. «Αυτό σημαίνει ότι ο σιδηρόδρομος δεν είναι πλέον αξιόπιστο μέσο μεταφοράς», είπε χαρακτηριστικά.

Κεντρικό αίτημα των εργαζομένων στα τρένα είναι η μείωση από το 2028 των ωρών εργασίας από 38 σε 35 ώρες την εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές. Ο κ. Βεζέλσκι δέχεται πάντως τις τελευταίες ώρες έντονη κριτική, καθώς φέρεται να διαστρέβλωσε το περιεχόμενο διαμεσολαβητικής πρότασης την οποία είχαν αποδεχθεί οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι. Ενώ η πρόταση αφορούσε μείωση των ωρών εργασίας σε δύο στάδια στις 36 ώρες, ο επικεφαλής των συνδικαλιστών δήλωσε ότι οι ώρες ήταν 37, ενώ μισή επιπλέον ώρα θα ήταν προαιρετική και θα συνεπαγόταν μείωση αποδοχών. Ο Κλάους Βεζέλσκι παραδέχθηκε μιλώντας στην Sueddeutsche Zeitung ότι έκανε «λάθος συλλογισμό», αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα αλλάξει την στάση του.

Σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ (FDP) χαρακτήρισε «ακατανόητη» την σύγκρουση των εργαζομένων με τους εργοδότες και δήλωσε ότι το συνδικάτο τους «δεν ενδιαφέρεται για λύση» και «αντί για λύσεις, αναζητά λόγους για διαφωνία και νέες απεργίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ