Η κυβέρνηση Τραμπ υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με αφορμή την έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε την Πέμπτη ένα εκτελεστικό διάταγμα το οποίο επιβάλλει κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), κατηγορώντας το για «παράνομες ενέργειες» κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αλλά και για «κατάχρηση εξουσίας».
Το διάταγμα, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε αξιωματούχους, υπαλλήλους και συνεργάτες του ΔΠΔ, καθώς και στους στενούς συγγενείς τους. Επιπλέον, προβλέπει τον αποκλεισμό περιουσιακών στοιχείων αυτών των προσώπων στις αμερικανικές δικαιοδοσίες.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας το 2023. Οι δικαστές του ΔΠΔ εκτιμούν ότι υπάρχουν «εύλογοι λόγοι» για να κατηγορηθούν οι Ισραηλινοί ηγέτες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τα εντάλματα «αντισημιτική» πράξη, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τα χαρακτήρισε «σκανδαλώδη».
Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό έντασης ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και το ΔΠΔ. Στην πρώτη θητεία του Τραμπ (2017-2021), είχαν επιβληθεί κυρώσεις εναντίον του ΔΠΔ, κυρίως για την έρευνα που αφορούσε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ είναι μέλη του ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 και έχει σήμερα 124 κράτη μέλη, και ασχολείται με εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Στην ίδια εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τον «έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας και θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν οικονομικά την περιοχή, μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος.
Αντίδραση από το ΔΠΔ δεν υπήρξε μέχρι στιγμής, ενώ το δικαστήριο είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι τυχόν κυρώσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητά του να ασκεί τη δικαιοσύνη σε διεθνείς υποθέσεις.