Νερό ένας παράγοντας ειρήνης όταν μοιράζεται δίκαια σύμφωνα με τον ΟΗΕ

0

Είναι “ απαραίτητο” να διασφαλιστεί ότι το σύνολο των χωρών του πλανήτη έχουν με “ σίγουρο και δίκαιο τρόπο” πρόσβαση στο νερό, προκειμένου να ευνοηθεί η ευημερία τους και κατά συνέπεια η ειρήνη, υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση για το νερό που δημοσίευσε σήμερα η Unesco για τον ΟΗΕ.

Η άμεση σύνδεση μεταξύ του νερού και της ευημερίας είναι “ λίγο εμπειρική”, την ώρα που κάποιες χώρες που στερούνται νερού ευημερούν, παραδέχεται ο Ρίτσαρντ Κόνορ επικεφαλής συντάκτης της έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Ωστόσο τονίζει ότι: “ χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε ασθένειες που τους εμποδίζουν να πηγαίνουν σχολείο, να εργάζονται, να είναι παραγωγικοί. Εκεί η σύνδεση είναι αρκετά ξεκάθαρη”.

“ Χωρίς νερό δεν υπάρχει στοιχειώδης ασφάλεια, γεωργική παραγωγή, βιομηχανία”, εξήγησε κατά την παρουσίαση της έκθεσή στην έδρα της Unesco στο Παρίσι.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες έως και το 80% των θέσεων εργασίας – στη γεωργία και τις βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού– συνδέονται με το νερό, έναν πόρο που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Σε όλο τον κόσμο 2,2 δισεκ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και 3,5 δισεκ. στερούνται ασφαλών υπηρεσιών αποχέτευσης.

Κι αν η ευημερία συνδέεται με το νερό, η ευημερία και η ειρήνη φαίνεται επίσης να έχουν άμεση σχέση: “ Μοιάζει λογικό ότι αυτοί που έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ευημερία είναι λιγότερο επιρρεπείς σε διαμάχες”, σημείωσε ο Κόνορ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ