Νταντάδες της Γειτονιάς: Πότε κάνει πρεμιέρα το πρόγραμμα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

0

Στην τελική ευθεία μπαίνει το προσεχές διάστημα το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την ισότητα στην εργασία και την υποστήριξη της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα, που αρχικά επρόκειτο να αρχίσει την πιλοτική του λειτουργία στα μέσα Φεβρουαρίου, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει «πρεμιέρα» μετά τα μέσα Μαρτίου. Το προσχέδιο της σχετικής πλατφόρμας που θα αφορά τόσο τους επιμελητές, όσο και τους ενδιαφερόμενους γονείς είναι έτοιμο και το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται οι τελικές δοκιμές.

 

Στόχος

Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Στοχεύουμε αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.

 

 

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, αρχικά η πλατφόρμα θα ανοίξει προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις οι επιμελητές/τριες και να δημιουργηθεί το Μητρώο των Επιμελητών, ενώ θα ακολουθήσει μετά από περίπου ένα μήνα το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γονέων.

Υπενθυμίζεται, ότι η σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε κατατεθεί στη Βουλή τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη.

 

Τι ισχύει με τα voucher

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το πρόγραμμα του υπ. Εργασίας αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Όπως προαναφέρθηκε θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά σε κάποιους δήμους σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι θα δοθεί έμφαση, τουλάχιστον, σε πρώτη φάση στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης θα λαμβάνουν voucher 250 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης θα λαμβάνουν 150 ευρώ μηνιαίως.

 

Το Μητρώο Επιμελητών

Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η σχετική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα ανοίξει για τους επιμελητές/τριες προκειμένου να δημιουργηθεί το λεγόμενο «Μητρώο Επιμελητών». Τι ακριβώς είναι το συγκεκριμένο μητρώο; Ουσιαστικά πρόκειται για μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου θα εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις σχετικές απαραίτητες προϋποθέσεις.

Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι/ες επιμελητές/ επιμελήτριες που πληρούν τα κριτήρια θα εγγράφονται στην πλατφόρμα και ακολούθως οι γονείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες φύλαξης θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στην επόμενη φάση, οι γονείς θα επιλέξουν επιμελητή ή επιμελήτρια για το παιδί ή τα παιδιά τους, συνάπτοντας συμφωνία συνεργασίας και άμεσα θα αρχίσουν να λαμβάνουν τη μηνιαία οικονομική ενίσχυση.

 

Προϋποθέσεις εγγραφής

Στο Μητρώο Επιμελητών εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α. έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,

β. είναι Έλληνες πολίτες ή διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, με δικαίωμα εργασίας,

γ. είναι απόφοιτοι/ες επαγγελματικής εκπαίδευσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σπουδών των ειδικοτήτων Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, Προσχολικής Αγωγής, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή είναι απόφοιτοι/ες κατ’ελάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και έχουν ολοκληρώσει το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για επιμελητές/τριες.

δ. έχουν γνώσεις παροχής Α΄ Βοηθειών σε παιδιά.

ε. έχουν καλή κατάσταση ψυχικής και σωματικής υγείας και δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα.

στ. δεν τελούν υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης

ζ. δεν έχουν εκπέσει της γονικής μέριμνας ή δεν έχουν απωλέσει το δικαίωμα άσκησης αυτής, εφόσον είναι γονείς.

η. δεν διώκονται και δεν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 Α.Κ., έκπτωση από την γονική μέριμνα ή για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, αποπλάνησης παιδιών, καθώς και για τα αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά ή εμπορία οργάνων.

θ. έχουν ικανότητα κατανόησης και ομιλίας της ελληνικής γλώσσας.

 

Επιλογή επιμελητή/τριας

Η επιλογή του/της επιμελητή/τριας θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού και στην μεταξύ τους συμφωνία περιλαμβάνεται κατ’ ελάχιστον ο τόπος και ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, το ύψος της αμοιβής, καθώς και τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών.

Σημειώνεται, ότι ο κάθε επιμελητής ή επιμελήτρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο: α) μέχρι του αριθμού των τριών παιδιών, για παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους, β) μέχρι του αριθμού των δύο παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

 

Ποιοι δικαιούνται το voucher

Τα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση (voucher) για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε στο σπίτι της οικογένειας είτε στο σπίτι ενός/μιας Επιμελητή/τριας είναι:

1.μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

  1. πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
  2. κάθε πρόσωπο, στο οποίο έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου και η οποία εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
  3. μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που είναι εγγραμμένη στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργη.

 

Θεσμίκα οργανωμένη παροχή φροντίδας

Η υφυπουργός Εργασίας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», το οποίο το επόμενο διάστημα ξεκινά πιλοτικά την λειτουργία του, με το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μοντέλο της θεσμικά οργανωμένης παροχής κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων.

Με το εν λόγω πρόγραμμα επιτυγχάνεται και η υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων ή κηδεμόνων για να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και για να ενισχύσουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους, αλλά και για την ενίσχυση των άνεργων γυναικών και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας στον τομέα της παροχής φροντίδας.

 

Επιλογή τρόπου φροντίδας

«Παράλληλα, το πρόγραμμα αυτό περιέχει και ευελιξία και συμβάλλει στην αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία των εργαζόμενων μητέρων, αφού λαμβάνεται υπ’ όψιν το ατομικό εισόδημα της κάθε γυναίκας και όχι το οικογενειακό», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας. Όπως είπε, αυτό εξυπηρετεί ιδιαίτερα τους μονογονείς αλλά και τους γονείς που έχουν την αποκλειστική γονική μέριμνα, αφού μπορούν να επιλέγουν τον τρόπο της παρεχόμενης φροντίδας που τους εξυπηρετεί. Προανήγγειλε μάλιστα νέες δράσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση και τη φροντίδα των οικογενειών και τη στήριξη των γυναικών και της εργασίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ