Ξεκίνησε στη Σάμο το Συμπόσιο της Σύμης – Χαιρετισμός του Γιώργου Παπανδρέου

0

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κήρυξε απόψε με σύντομο χαιρετισμό στο μαγευτικό νησί της Σάμου, την πατρίδα του θρυλικού Πυθαγόρα και την ιστορική του πόλη, το Πυθαγόρειο, την έναρξη των εργασιών του φετεινού Συμποσίου της Σύμης, ευχαριστώντας τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Πάρη Παπαγεωργίου, γιά την φιλοξενία.

 

«Ελπίζουμε ότι το Συμπόσιό μας θα μας προκαλέσει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο διακυβέρνησης του κόσμου μας.Πώς ελέγχουμε τις τεράστιες δυνάμεις και τους πόρους που έχουμε δημιουργήσει;Ποιες είναι οι ηθικές προκλήσεις;

Πώς μπορούν αυτές να χρησιμοποιηθούν για το κοινό καλό;

Τι είναι μια καλή κοινωνία; Μια ακμάζουσα ζωή;

Μια δίκαιη κοινωνία; Όπως θα αναρωτιόταν ο Αριστοτέλης;

Τελικά, ποιος ελέγχει αυτές τις δυνάμεις;

Μια βαθιά πολιτική ερώτηση που αγγίζει τον πυρήνα της δημοκρατίας.

Ένας από τους σκοπούς της δημοκρατίας, ήταν να διασφαλίσει ότι δεν υπήρχε  συγκέντρωση και κατάχρηση εξουσίας.

Καθώς εμβαθύνουμε σε αυτές τις κρίσιμες συζητήσεις, σας ενθαρρύνω να συμμετέχετε ενεργά, αντλώντας από και συμβάλλοντας στη συλλογική μας σοφία.

Όταν επιστρέψετε σπίτι σας, ελπίζω ότι θα πάρετε μαζί σας νέες αντιλήψεις, νέες φιλίες και εφαρμόσιμες ιδέες για να αλλάξετε και εμπλουτίσετε τις ζωές και τις κοινωνίες μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων είναι: ο Αλμπίν Κούρτι, Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, ο Καθηγητής Ίβο Γιόσιποβιτς, πρώην Πρόεδρος της Κροατίας και ο Ζουλφού Λιβανελί, ακούραστος υποστηρικτής των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και των δημοκρατικών αξιών, του οποίου το τελευταίο λογοτεχνικό έργο, «Στη Ράχη της Τίγρης», εκδόθηκε πρόσφατα στα ελληνικά. Επιπλέον, θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε μια σόλο εμφάνιση από τον ταλαντούχο Γκιόργκι Μικαντζέ, έναν διάσημο πιανίστα, συνθέτη και εκπαιδευτικό από τη Γεωργία.

 

«Η παρουσία τους τονίζει την κοινή μας αφοσίωση στην ειρήνη και τον διάλογο, ζωτικής σημασίας σε μια εποχή σημαδεμένη από βία και διχόνοια.Αυτό το Συμπόσιο λειτουργεί ως παγκόσμιο κάλεσμα για ενότητα, σεβασμό και ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός ενω έκανε ειδική αναφορά στους Τούρκους καλεσμένους όπως «ο Αχμέτ Αράς, Δήμαρχος της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Μούγλα, Ομέρ Γκιουνέλ, Δήμαρχο του Κουσάντασι και την Δήμαρχο Εφέσου, Filiz Cercioglu, που δεν είναι σήμερα εδώ, αλλά θα μας υποδεχθεί στο Κουσάντασι. Ανυπομονούμε για τη θερμή φιλοξενία τους την ερχόμενη Τρίτη. Ειδικές ευχαριστίες επίσης, στην Σουλέ Μπουτζάκ και την οικογένειά της, των οποίων η πολύτιμη βοήθεια έκανε δυνατή την προσεχή μας επίσκεψη στην Τουρκία», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ