Οι «Αθηναϊκές διαδρομές» είναι εδώ και το καλοκαίρι

0

Πέντε νέες διαδρομές «έρχονται» τον Ιούνιο, δίνοντας την ευκαιρία στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης να βγουν και να περπατήσουν την ηλιόλουστη πρωτεύουσα, να μοιραστούν τη ματιά δημοφιλών συγγραφέων και να γνωρίσουν τα μυστικά σπουδαίων πολιτιστικών οργανισμών.

Ξεκινώντας από τους Αμπελόκηπους και την έπαυλη του Θων, θα προχωρήσουμε στο Πολυτεχνείο. Το Εθνικό Θέατρο θα μας ανοίξει για ακόμα μια φορά τις πόρτες του και οι θεατρολόγοι θα μας ξεναγήσουν στους χώρους και τα μυστικά του ιστορικού κτηρίου Τσίλλερ – μια δεύτερη ξενάγηση στο πρώτο θέατρο της χώρας, που εσείς ζητήσατε. Βραβευμένοι συγγραφείς θα μοιραστούν μαζί μας την δική τους ματιά και ιστορία για τις περιπέτειες της Αθήνας την εποχή της πανδημίας, αλλά και για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που κρατά πάντα ζωντανή την ελπίδα.

Κυριακή 5 Ιουνίου, Βίβιαν Αβρααμίδου Πλούμπη «Αυτό φταίει»

Μια διαθλασμένη ακτίνα της Αθήνας επιλέγουμε για τη βόλτα μας. Από τα περίχωρα της πόλης, τους Αμπελόκηπους και την έπαυλη του Θων, θα διασχίσουμε το κτήμα Περιβόλα. Θα περπατήσουμε στην όμορφη Νεάπολη, κι ίσως «δούμε» κάτι από Τρυφώ, Ρενέ ή Γκοντάρ. Αν είμαστε τυχεροί, θα ….ακούσουμε τις μουσικές του Νίκου Σκαλκώτα, ή τις ροκ μπαλάντες του Νικόλα του Άσημου. Θα προχωρήσουμε στην οδό Ακαδημίας και θα κουβεντιάσουμε λίγο για το πώς άλλαξε η αρχιτεκτονική της Αθήνας. Κι από κει, θα καταλήξουμε στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή της Ομόνοιας, με τα σιντριβάνια της, και θα χωθούμε στις στοές της. Κι όλα αυτά, ψάχνοντας για το τι φταίει που τα νέα χρόνια μας πληγώνουν. Α, ναι! Θα διαβάσουμε και πολλές ιστορίες από τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Αυτό φταίει».

Τετάρτη 8 Ιουνίου, Νίκος Δαββέτας “Άνδρες χωρίς άνδρες”

Τόποι και κτήρια που σημάδεψαν την πεζογραφία του, αστικές γειτονιές που πέρασαν ως ντεκόρ σε εξωτερικές σκηνές και αφηγήσεις των ηρώων του. Από τα παλιά γραφεία της Ασφάλειας, γωνία Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τις τρείς προπολεμικές πολυκατοικίες επί της οδού Μαυροματαίων, ως το σπίτι της Διδώς Σωτηρίου, Ευελπίδων και Δροσοπούλου γωνία, ( σήμερα στεγάζει την Εταιρεία Συγγραφέων) και την εμβληματική πλατεία Αγίου Γεωργίου στην καρδιά της Κυψέλης. Μια αθηναϊκή διαδρομή που καλύπτει ογδόντα χρόνια νεοελληνικής Ιστορίας… Ο Νίκος Δαββέτας βραβεύτηκε φέτος με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήματος.

Σάββατο 18 Ιουνίου, Τάκης Καμπύλης, Γενικά Συμπτώματα

Για τον Τάκη Καμπύλη η Αθήνα, μέσα στις συνεχείς και συχνά αιφνίδιες αλλαγές της, παραμένει μια σταθερή πηγή έμπνευσης. Η πρόσκληση σε αναγνώστες κάθε ηλικίας είναι για έναν περίπατο που ξεκινά από την οδό Δράκου στο Κουκάκι, και από εκεί κατευθύνεται προς την Παιδική Χαρά, στη Βείκου και στη συνέχεια στη Ματρόζου, στη Δυοβουνιώτη, στον Περιφερειακό του Φιλοπάππου, στα Προσφυγικά (Ασύρματος). Είναι μια αγαπημένη διαδρομή, για το συγγραφέα που είναι το 2022 υποψήφιος για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αναφορές τόσο στο τελευταίο του μυθιστόρημα, “Γενικά Συμπτώματα” όσο και στο προηγούμενο βιβλίο του, “Γίγαντες και φασόλια” .

Σάββατο 25 Ιουνίου, Ξενάγηση στο Εθνικό Θέατρο

To Σάββατο 25 Ιουνίου, στις 11.00, οι θεατρολόγοι του Εθνικού Θεάτρου θα υποδεχτούν το κοινό και μαζί θα περιηγηθούν σε κάθε γωνιά του ιστορικού κτηρίου Τσίλλερ. Θα αφηγηθούν ξεχωριστές στιγμές της θεατρικής πορείας του πρώτου θεάτρου της χώρας, που φιλοξένησε στη σκηνή του εμβληματικούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Θα μιλήσουν για την πορεία του Εθνικού Θεάτρου μέσα στον χρόνο και θα επισκεφτούμε την Κεντρική Σκηνή, τη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος, την αίθουσα εκδηλώσεων, τη βασιλική σκάλα, το διάδρομο των προτομών, το βιβλιοπωλείο και τους βοηθητικούς χώρους. Και θα αποκαλύψουν πώς παντρεύεται η πρωτοπορία με τη θεατρική παράδοση, αλλά και μικρά μυστικά της καθημερινότητας του θεάτρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ