Οι γυναίκες στο Ιράν ξεσηκώνονται και βγαίνουν στους δρόμους

0

Η Μαχσά Αμινί άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου, αφού συνελήφθη από την αστυνομία των ηθών στο Ιράν επειδή “δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της”. Η 22χρονη μετά την σύλληψή της έπεσε σε κώμα και κατέληξε τρεις ημέρες αργότερα.

Ο τραγικός θάνατός της στάθηκε αφορμή, για να ξεσηκωθούν οι υπόλοιπες γυναίκες και να κατακλύσουν τους δρόμους της Τεχεράνης και ολόκληρου του Ιράν, ενώ συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στον Λίβανο, την Τουρκία και τη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Ιράν σε μια προσπάθειά της να περιορίσει τον κοινωνικό αναβρασμό αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το WhatsApp.

Όμως οι γυναίκες, αψηφώντας το θάνατο, βγαίνουν στους δρόμους και φωνάζουν:

Μας σκοτώνουν επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες

Δυστυχώς, τραγικός απολογισμός των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Ιράν είναι ότι έξι άνθρωποι έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα και τις επίσημες πηγές του κράτους, μεταξύ αυτών ένας αστυνομικός και ένα μέλος της φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους ακτιβιστές οι νεκροί είναι αρκετοί περισσότεροι.

“Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία”

Το σύνθημα “Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία” ηχεί απ’ άκρη σε άκρη του Ιράν. Μια υπενθύμιση δηλαδή, για τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, οι πολίτες του Ιράν υπενθυμίζουν πως η Μαχσά Αμινί, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία γυναίκα που δολοφονείται από την Ισλαμική Δημοκρατία. Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες γενναίοι άντρες και γενναίες γυναίκες έχουν βρει τον θάνατο διεκδικώντας την ελευθερία τους.

Με σημαντικά προβλήματα να καταγράφονται στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας οι πολίτες του Ιράν φωνάζουν: “Μας φιμώνουν. Μας ακούτε; Γίνετε η φωνή μας”

https://twitter.com/metrying2/status/1572840921368268800?s=20&t=HWR_lqJly91XseuVFosf7A

https://twitter.com/i1amir/status/1572839331923988480?s=20&t=qujK81ATK3U03r6GlzfNXg

Η Αμινί συνελήφθη “επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα”

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, “επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα” από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Μετά τη σύλληψή της, η 22χρονη έπεσε σε κώμα και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένειά της. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Τεχεράνης επιβεβαίωσε τον θάνατο της Αμινί, επισημαίνοντας ότι «δεν υπήρξε σωματική επαφή» μεταξύ των αστυνομικών και της νεαρής γυναίκας. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης στρατηγός Χουσέιν Ραχιμί έκανε λόγο για «ατυχές» και «λυπηρό» συμβάν, διαψεύδοντας τις κατηγορίες πως η 22χρονη υπέστη κακομεταχείριση.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση, ενώ η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και δήλωσε πως ξεκίνησε έρευνα. Η φωτογραφία της με την ίδια να βρίσκεται στο κρεβάτι νοσοκομείου σε κώμα κάνει τον γύρο του διαδικτύου και φουντώνει την οργή σε όλο τον κόσμο.

Η οργή ξεχειλίζει – Κόβουν τα μαλλιά τους- Καίνε τις μαντίλες

Βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου δείχνουν γυναίκες να καίνε τις μαντίλες τους σε ένδειξη ανυπακοής και διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης. Στα social media εδώ και μέρες πρώτο hashtag είναι το #MahsaAmini. Γυναίκες ανεβάζουν βίντεο με τις ίδιες να κόβουν τα μαλλιά τους.

@mayamahyari For #Mahsa Amini. My heart goes out to all my female friends fighting for their basic human rights in Iran. #mahsa_amini #mahsaamini #no_to_islamic_republic_of_iran #humanrights #womenpower #griving #Iran #iranianwomenlivesmatter #iranianwomen ♬ original sound – em🤍
@persianziba Today exactly two years ago I started wearing hijab, today I cut my hair for #mahsaamini , who was an Iranian woman that got unal!ved in Iran because of the mandatory hijab law. I cannot show the video of me cutting my hair out of religious reasons (On my story there is a censored version of the video) so as a symbol of solidarity I made a video cutting my scarf as well in order to spread the message. I am wearing one of our traditional Persian scarfs around me to represent my people as an Iranian woman. I cannot go into detail for my own safety, so please do the research and spread our message. #fy #fyp #foryou #foryoupage #freedom #help #helpus #iran ♬ original sound – em🤍
@altruisticmama Say her name, bring her justice, Mahsa Amini #iraniantiktok #mahsaamini #bringherjustice #oneworld #onepeople #iranianprotests2022 #wehearyou #justice #womenempowerment #women4womenrights #isupportiranianwomensequality ♬ original sound – em🤍

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ