«Οι μεταμορφώσεις της αγάπης»: 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

0

Σε συνέχεια των επιτυχημένων διοργανώσεων της Νύχτας της Φιλοσοφίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει το 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας που θα λάβει χώρα στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Το θέμα αυτής του 1ου Φεστιβάλ Φιλοσοφίας είναι «Οι μεταμορφώσεις της αγάπης».

Το αποτύπωμα που άφησε η ελληνική αρχαιότητα στη γαλλική κοινωνία παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό, κυρίως στον τομέα της φιλοσοφίας. Συνεπώς, η απόφαση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος να διοργανώσει το πρώτο Φεστιβάλ φιλοσοφίας με τη μορφή ενός διήμερου συναντήσεων με φιλοσόφους, με την παρουσία καλλιτεχνών, ήταν αυτονόητη.

 Νέες προσεγγίσεις

Η αγάπη, κυρίαρχο στοιχείο της ύπαρξής μας και των πιο κρυφών ελπίδων μας, βασικό θέμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, των τηλεοπτικών σειρών και των reality-shows, επιστρέφει δυναμικά τον τελευταίο καιρό στο πεδίο της φιλοσοφίας.

Σε αντίθεση με τον Πλάτωνα που συμπεριέλαβε το συναίσθημα της αγάπης στον στοχασμό του, η δυτική φιλοσοφική παράδοση επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από αυτό, κρίνοντάς το ιδιαίτερα ακατανόητο, στενά συνδεδεμένο με τις ιδιοτροπίες της σάρκας και τις ασυναρτησίες της ψυχής, απομακρυσμένο κατά πολύ από την μοναδική και πραγματική αγάπη του Θεού. Ωστόσο, η εξέλιξη των ηθών, η επικράτηση των ανθρωπιστικών επιστημών, το αυξανόμενο ενδιαφέρον της ψυχανάλυσης για τα δαιδαλώδη μονοπάτια της επιθυμίας, οδηγούν στην αναζήτηση νέων προσεγγίσεων.

Στόχος του 1ου Φεστιβάλ Φιλοσοφίας είναι ο συλλογικός στοχασμός για τα σύγχρονα ζητήματα που αφορούν σε κάθε είδους δέσμευση. Γάλλοι και Έλληνες στοχαστές καλλιτέχνες και προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης θα συμμετέχουν στις συζητήσεις με το κοινό και θα συνδράμουν στις αναζητήσεις των δυνατοτήτων νέων προσεγγίσεων και εκφράσεων της αγάπης.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ