Οι μετανάστες αναπτύσσουν το εργατικό δυναμικό της χώρας μας

0

Το μεταναστευτικό, ένα από τα πιο σημαντικά και σύνθετα ζητήματα πολιτικής για την Ευρώπη και την Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, παρουσία της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κας Σοφίας Βούλτεψη.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, αφού καλωσόρισε την Υφυπουργό, σημείωσε ότι οι πόλεμοι και οι εμφύλιες συρράξεις – αλλά και η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική κρίση – δημιουργούν τις συνθήκες για εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

«Πάγια θέση του Επιμελητηρίου μας», τόνισε η κα Εφραίμογλου, «είναι ότι η Ευρώπη οφείλει να καταλήξει σε μια συνολική, δίκαιη πολιτική, με γνώμονα τις αρχές της συνοχής και της αλληλεγγύης. Μια πολιτική που θα στηρίζεται στις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αρχές και ταυτόχρονα θα σέβεται την ανάγκη των ευρωπαϊκών κοινωνιών για ασφάλεια και ισορροπία. Η Ελλάδα, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, έχει επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο μέρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Καλείται να προστατεύσει τα σύνορά της απέναντι σε προσπάθειες εργαλειοποίησης των προσφύγων και μεταναστών και ταυτόχρονα να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ συνέχισε τονίζοντας την κρισιμότητα των πολιτικών ένταξης. Για λόγους ασφάλειας των ίδιων των μεταναστών, όσο και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την περιθωριοποίηση, τη ριζοσπαστικοποίηση και την εγκληματικότητα. Σήμερα, όμως, αποκτά και μια πρόσθετη σημαντική διάσταση, που αφορά την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

«Το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατικού δυναμικού στη χώρα επιδεινώνεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια. Και αγγίζει νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, ο πρωτογενής τομέας, αλλά και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες.

Η μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες είναι μια από τις λύσεις που εφαρμόζονται, ωστόσο φαίνεται μέχρι τώρα ότι δεν αρκεί. Μέχρι το καλοκαίρι είχαμε σχεδόν 400.000 αιτήματα προς το υπουργείο Εργασίας για κάλυψη κενών θέσεων εργασίας από ξένους. Οι εγκρίσεις για την εισαγωγή εργαζομένων έφτασαν τις 168.000, δηλαδή μόλις το 40% των αιτημάτων.

Είναι σκόπιμο να εξετάσουμε σοβαρά την αξιοποίηση των αναγνωρισμένων προσφύγων που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εντός ή εκτός των δομών φιλοξενίας».

Τέλος, η κα Εφραίμογλου αναφέρθηκε σε μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι με την κατάλληλη υποστήριξη, οι πρόσφυγες μπορούν να προσθέσουν αξία στις επιχειρήσεις. Η ένταξή τους μπορεί να αποφέρει οφέλη σε όλους: στους ίδιους, στις επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε προσωπικό με δεξιότητες, στην οικονομία και στην κοινωνία.

«Γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υλοποιεί ήδη σχετικές δράσεις. Ως ΕΒΕΑ, έχουμε κάθε πρόθεση να στηρίξουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια» είπε κλείνοντας την ομιλία της.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Σοφία Βούλτεψη, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Ήταν για μένα μεγάλη χαρά και τιμή ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω ενώπιον του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ τις μεγάλες προκλήσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Ένα κορυφαίο, παγκόσμιο θέμα το οποίο φουντώνει κάθε φορά που ξεσπά ένας νέος πόλεμος και του οποίου η αντιμετώπιση συνδέεται άμεσα με τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας.

Η ενταξιακή διαδικασία, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο μου, κατέχει σημαντική θέση τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους, όσο και για εκπαιδευτικούς με σκοπό και την επαγγελματική κατάρτιση και εργασία σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσα στην ανάγκη συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίζουμε την τόσο αναγκαία για την οικονομική και επιχειρηματική ζωή κοινωνική ειρήνη. Πολλές ευχαριστίες στη φίλη Πρόεδρο Σοφία Εφραίμογλου και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ».

Τέλος, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πρότεινε στη Διοίκηση του ΕΒΕΑ να βάλουν από κοινού τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας task force, που θα στοχεύει στην αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης, στην ένταξη και στην ασφάλεια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Τροπολογία για το μεταναστευτικό

H τροπολογία για τη νομιμοποίηση μεταναστών που εργάζονται στην Ελλάδα έχει αναστατώσει αυτές τις μέρες τη Νέα Δημοκρατία, κυρίως επειδή ο Αντώνης Σαμαράς παρενέβη ζητώντας την απόσυρσή της, αλλά και άλλοι βουλευτές ανέφεραν ότι αιφνιδιάστηκαν.

Είναι αυτό ένα πραγματικό πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει την πολιτική του κυριαρχία στο κέντρο και ταυτόχρονα η στάση του Σαμαρά τον βοηθά να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς στα δεξιά και λειτουργεί ως ανάχωμα;

Αυτή, πάντως, είναι η τρίτη συνεχόμενη διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. μετά τη διαφωνία που εξέφρασε για τα ελληνοτουρκικά με την επίσκεψη Ερντογάν και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στα τρία αυτά ζητήματα η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί αρκετή γκρίνια στη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. και υπάρχει η ανησυχία μήπως αυτή διαμαρτυρηθεί στις ευρωεκλογές, που θεωρούνται ανώδυνες, ψηφίζοντας κάποιο άλλο κόμμα ή απέχοντας από αυτές. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, συνέβη σε κάποιον βαθμό στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι το έχει υπόψη αυτό, αλλά δεν θεωρεί ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη.

Κάποιοι επισημαίνουν ότι στις δημοσκοπήσεις το μεταναστευτικό δεν βρίσκεται καν στις πρώτες θέσεις και ότι αυτή την περίοδο δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες το ζήτημα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς με τη στάση του να προαναγγέλλει την ίδρυση νέου δεξιού κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. όμως έχει περάσει τα 70 (εντάξει, είναι μικρότερος από τον Μπάιντεν και τον Τραμπ) και αυτό το έχει κάνει ήδη μια φορά στο παρελθόν απέναντι σε έναν Μητσοτάκη. Οπότε μάλλον δεν μοιάζει πολύ πιθανό το σενάριο αυτό και για την ώρα, ίσως ο Αντώνης Σαμαράς να είναι περισσότερο ωφέλιμος παρά επικίνδυνος για το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικοί βουλευτές που δεν είδαν με καλό μάτι την τροπολογία σχολίαζαν ταυτόχρονα ότι δεν είναι λόγος αυτός για να γίνουν «αντάρτες». Ανέφεραν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έφερε την τροπολογία για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δέχεται καιρό τώρα πιέσεις από επιχειρηματίες που «δεν βρίσκουν χέρια» και για λόγους οικονομικούς.

Πιθανόν ο πρωθυπουργός το υπέθεσε ότι θα δυσαρεστούσε κάποιους, γι’ αυτό επιχειρήθηκε να περάσει στα γρήγορα και χωρίς πολλά-πολλά η τροπολογία. Αν δεν είχε αντιδράσει έτσι ο Αντώνης Σαμαράς, το πιο πιθανό είναι ότι θα το είχαν καταφέρει. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμενε τόσο έντονη αντίδραση.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η πρώτη «αντιπολιτευτική» αντίδραση που κατάφερε να αναστατώσει το Μέγαρο Μαξίμου δεν προέρχεται από την αντιπολίτευση, αλλά από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και τη δεξιά της πτέρυγα. Γι’ αυτό προσπαθεί να κινητοποιήσει τον Άδωνη Γεωργιάδη ώστε να περιορίσει τη ζημιά.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στα δεξιά νιώθει πιο ευάλωτος και εκεί έχει τους περισσότερους δυσαρεστημένους εσωκομματικά. Την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν, καραμανλικό στέλεχος υποστήριζε ότι ο Μητσοτάκης ακολουθεί την πολιτική του Κώστα Σημίτη και όχι της παράταξης τους. Αυτά περί «σημιτισμού και εκσυγχρονισμού» τα λένε και άλλοι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα εκλαμβάνει ως αρνητικά.

Η τροπολογία, βάσει της οποίας θα παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής και σε (ως τώρα) παράνομους μετανάστες, αν έχουν δουλειά, κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, και συζητήθηκε την επόμενη ημέρα κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ