Το Γραφείο Πανίδας του Δήμου Νέας Σμύρνης, τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης (Αδεσποτολόγιο & Περιβαλλοντική και Φιλοζωική Δράση Εθελοντών Νέας Σμύρνης Παλαιού Φαλήρου), ο Φιλοζωικός Σύλλογος Αιγιαλείας και η Αdopt a paw today διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία την 3η Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων στο Άλσος. Οι Νεοσμυρνιώτες έδειξαν την ευαισθησία και την ανθρωπιά που τους διακρίνει υιοθετώντας αρκετά αδεσποτάκια.

 

Τα αδέσποτα στην χώρα μας

 

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που μετράει χιλιάδες αδέσποτα ζώα, τόσο λόγω του ανεξέλεγκτου ζευγαρώματος όσο και λόγω της παραμέλησης και της εγκατάλειψης του οικόσιτου ζώου για προσωπικούς λόγους.

 

Τα προβλήματα από τα αδέσποτα ζώα είναι πολλά. Η παρουσία τους και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων θα έπρεπε να απασχολεί την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το επίπεδο των φιλοζωικών οργανώσεων.

 

Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη, ανάγοντάς τες σε κακούργημα. Οι ποινές για παραβάσεις όπως αφαίρεση ζωής ζώου είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ. Για τη διατήρηση και παραμονή ζώου σε κοινόχρηστο χώρο, ή σε κήπο πολυκατοικίας, επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ζώο. Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτεία προσπαθεί να προστατέψει όσο γίνεται αυτές τις ψυχές, ωστόσο το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στην ρίζα και όλοι να καταλάβουμε τις συνέπειες των αδέσποτων ζώων στους δρόμους της πόλης και της επαρχίας.

 

 

 

Ταΐστε τα αδέσποτα, έχουν μόνο εσάς!

 

Σύμφωνα με το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, ο οποίος αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, ορίζεται ότι οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδέσποτα, με την μεγαλύτερη ευθύνη να την έχει ο ίδιος ο δήμος παρέχοντας ταΐστρες και τροφή σε συγκεκριμένα σημεία στα πεζοδρόμια. Δεν απαγορεύεται λοιπόν η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here