Επεισοδιακή ήταν η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η αντιπολίτευση αποχώρησε πριν αυτή ολοκληρωθεί.

Η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» ωστόσο έκανε συγκεκριμένες παρεμβάσεις εντός και εκτός ημερήσιας διάταξης τις οποίες προέβαλε στο Δ.Σ πριν αποχωρήσει μετά την άρνηση της δημοτικής αρχής να συζητήσει το θέμα των παρακολουθήσεων.

Παρακολουθήσεις

Η παρακολούθηση του ευρωβουλευτή και προέδρου του τρίτου κόμματος της χώρας Ν. Ανδρουλάκη μας επιστρέφει σε σκοτεινές και επικίνδυνες νοοτροπίες που αντιμετωπίζουν τον πολιτικό αντίπαλο με όρους εσωτερικού εχθρού και εθνικού κινδύνου. Όπως και με την περίπτωση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, γίνεται σαφές ότι ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας, επιχειρηματίες και αυτοδιοικητικά στελέχη, απλοί πολίτες, είναι έκθετοι σε αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές πρακτικές – και αυτό, με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού.

Η άρνηση της δημοτικής αρχής να συζητήσει το θέμα και να συναινέσει στη διαμόρφωση ψηφίσματος επιβεβαίωσε την τυφλή πρόσδεση του κ. Μπακογιάννη στο κυβερνητικό άρμα και μας ανάγκασε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αντιπλημμυρικά

Οι πρόσφατες νεροποντές απέδειξαν ότι η πόλη δεν ήταν προετοιμασμένη για ένα αναμενόμενο φαινόμενο. Αν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Πειραιώς μπορούν να αποδοθούν στις καθυστερήσεις έργων της Περιφέρειας, εξίσου κακές ήταν οι επιδόσεις της δημοτικής αρχής. Η απουσία πρόληψης γίνεται φανερή από την αυτόματη μετατροπή τόσων δρόμων σε ποτάμια, όπως στα Σεπόλια, στον Κολωνό, στη Δυρραχίου, στα Κάτω Πατήσια, στο Γκάζι, ή στα Εξάρχεια, όπου τα νερά από το Στρέφη έφτιαξαν καταρράκτες.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν αναμενόμενα, όπως και οι βροχές. 100 χιλ ευρώ μόνο έχουν προϋπολογιστεί για καθαρισμούς φρεατίων ομβρίων για το 2022, με 1,2 εκ ευρώ να περιμένουν το 2023, τη χρονιά των βροχών και των εκλογών. Αντίστοιχα χαμηλές απορροφήσεις προβλέπονται στο 2022 για τη συντήρηση φρεατίων και αγωγών (50 χιλ), καθώς και αντίστοιχα μικροποσά για τη συντήρηση της αποχέτευσης των ομβρίων στις Κοινότητες. Η εργολαβία για τα πρανή του Λυκαβηττού συνεχίζει να καθυστερεί, ενώ το αντιπλημμυρικό μέλλον του Στρέφη έχει ανατεθεί πια στον δωρητή ιδιώτη.

Δημοτικά τέλη

Στις 18 Ιουλίου, η “Ανοιχτή Πόλη”, μαζί με την παράταξη “Αθήνα Είσαι Εσύ”, καταθέσαμε συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση για τη μείωση των δημοτικών τελών για κατοικίες και για επαγγελματικούς χώρους λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών. Η πρόταση που καταθέσαμε σέβεται τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Αθηναίων και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών και των επιχειρήσεων της πόλης που βρίσκονται στο κατώφλι ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, με το κόστος της ενέργειας να ανεβαίνει διαρκώς.

Καθώς μπαίνει Σεπτέμβριος, η δημοτική αρχή δεν έχει κρίνει σκόπιμο να συζητήσει καν την πρότασή μας. Η “Ανοιχτή Πόλη” ζήτησε να μπει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Με την Ελλάδα να είναι πρώτη στις αυξήσεις ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τρίτη στις αυξήσεις για τα νοικοκυριά, η περιφρόνηση από τον κ. Μπακογιάννη προς τις προτάσεις της αντιπολίτευσης αποτελεί και περιφρόνηση προς τη δύσκολη καθημερινότητα των δημοτών.

Δομή Ελαιώνα

Η βίαιη εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα εξελίσσεται μέσα σε κενό μέριμνας για την υποστήριξη του προσφυγικού πληθυσμού. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Υποβάθμισε τη λειτουργία της δομής του Ελαιώνα, επικαλέστηκε την προοπτική για μετατροπή της σε ενταξιακή και σήμερα ακυρώνει το δικό της σχεδιασμό και την εκκενώνει.

Η εκκένωση της δομής πλήττει την καθημερινή μάχη των φιλοξενούμενων προσφύγων για σύνδεση με τον αστικό κοινωνικό ιστό, καθώς αυτοί στέλνονται σε απομακρυσμένα στρατόπεδα, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο στέγασης και ένταξης. Το μόνο σχέδιο που δείχνει να ακολουθεί η κυβέρνηση, και να συμμερίζεται παθητικά η δημοτική αρχή, είναι η ακροδεξιά νοοτροπία που θέλει τη σκόπιμη επιδείνωση των όρων διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.

Μετρό Εξάρχεια

Η κατασκευή σταθμού μετρό στα Εξάρχεια υλοποιείται μέσα σε κλοιό δυνάμεων καταστολής, οι οποίες εδώ και μέρες αστυνομεύουν βίαια κατοίκους και επισκέπτες και τακτικά προχωρούν σε αυθαίρετες προσαγωγές και συλλήψεις. Οι ανησυχίες των κατοίκων είναι εύλογες, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την εμμονή της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και της κυβέρνησης σε μια σχεδιαστικά προβληματική “λύση” που διαλύει ελεύθερο χώρο και πράσινο, στην μοναδική πλατεία της γειτονιάς. Μια λύση που αφαιρεί πολύτιμο ελεύθερο χώρο από μια πυκνοδομημένη περιοχή, ενώ παράλληλα αφήνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο χωρίς σύνδεση με το μετρό και άλλα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι κάτοικοι του κέντρου γνωρίζουν επίσης ότι δεν θα μπορέσουν καν να συνεχίσουν να ζουν στη γειτονιά τους, αν οι διαφαινόμενες διαθέσεις “εξευγενισμού” κυβέρνησης και δημοτικής αρχής τη μετατρέψουν σε “Γκάζι”, όπως έχει τάξει ο Υπουργός Υποδομών. Οι μόνοι που θα ωφεληθούν τότε, θα είναι πράγματι “λίγες δεκάδες, αρκετοί από αυτούς ούτε καν Έλληνες”, για να χρησιμοποιήσουμε την ατυχέστατη πρόσφατη διατύπωση του Δημάρχου.

Εργοδοτική αυθαιρεσία στη φύλαξη σχολείων

Επισημάναμε στη δημοτική αρχή τις υποθέσεις παραβίασης εργασιακών δικαιωμάτων από υπεργολάβο εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη σχολείων της πόλης. Τα συγκεκριμένα σχολεία (ανάμεσά τους το 51ο Γυμνάσιο, το 42 ΓΕΛ, το Μουσικό Γυμνάσιο Αθηνών) έχουν κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ, με ανάδοχο μεγάλη κατασκευαστική που ανέλαβε τη συντήρηση και διαχείριση των σχολείων για 25ετία και στη συνέχεια μεταβίβασε τα δικαιώματά της σε Σουηδικό όμιλο. Οι καταγγελίες που υπάρχουν αφορούν οφειλές δεδουλευμένων, ασφαλιστικές οφειλές και άλλες αντεργατικές πρακτικές.

Με δεδομένο το βεβαρημένο προφίλ οφειλών και παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας από την υπεργολάβο εταιρεία, προκύπτουν ερωτήματα για τη δυνατότητά της να συνάπτει συμβάσεις υπεργολαβίας και να παρέχει υπηρεσίες στον Δήμο Αθηναίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here