Ομιλία Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα

0

Βασικά σημεία ομιλίας του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για το νομοσχέδιο Ανακουφιστικής Φροντίδας

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

• Θεσμοθετείται στην χώρα μας με μεγάλη καθυστέρηση οργανωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, που αφορούν πάνω από 135.000 συμπολίτες μας

• Καθορίζονται οι δομές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, που θα είναι δωρεάν για τους πολίτες και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και προβλέπονται ποιοτικά κριτήρια για την λειτουργία τους

• Προβλέπουμε τη σύσταση εθνικού μητρώου ασθενών και καθορισμό διεπιστημονικής ομάδας και Εθνικής Επιτροπής για την προώθηση της ανακουφιστικής φροντίδας.

• Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικών παρεμβάσεων που προωθούν τις προληπτικές εξετάσεις, τον Προσωπικό γιατρό, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την αποζημίωση των εγκαυματιών, τις πολιτικές για την αντιμετώπιση και πρόληψη του HIV και με το νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο την προώθηση των μεταμοσχεύσεων.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

• Ανανεώνονται οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που εντάχθηκε στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως 31.12.23, ενώ το προσωπικό αυτό έχει και αυξημένη μοριοδότηση για να διεκδικήσει μέσω της νόμιμης διαδικασίας την μονιμοποίηση του.

• Αντίστοιχα παρά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα παραμείνουν στο ΕΣΥ ως επικουρικοί, όσοι τους αντικατέστησαν, επιβραβεύοντας αυτούς που εντάχθηκαν στα νοσοκομεία την πιο δύσκολη στιγμή, ενώ ανανεώνονται και οι συμβάσεις των ΣΟΧ

• Διαγράφεται το πρόστιμο όσων συμπολιτών μας άνω των 60 ετών δεν είχαν εμβολιαστεί και εμβολιάστηκαν, ενώ δίνεται η δυνατότητα να διενεργείται το εμβόλιο κατά της γρίπης και χωρίς ιατρική συνταγή διευκολύνοντας τους πολίτες.

• Παράλληλα δοσοποιείται το claw back των φαρμακευτικών εταιριών και προστίθενται άλλα 15 εκ. στον κωδικό των διαγνωστικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών φθάνοντας η ενίσχυση τα 75 εκ για το 2022.

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ

Χθες 21.12.2022 η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων εισηγήθηκε πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών από 01.01.2023.

1. Δυο τεστ την εβδομάδα

2. Υποχρεωτικά μάσκα υψηλής προστασίας

3. Τα τεστ να γίνονται κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται η αυξημένη αξιοπιστία και καταγραφής με χρέωση τους

4. Να επιτηρούνται αν τηρούν τα μέτρα

5. Να μην εργάζονται σε ΜΕΘ, Μοναδες Εντατικής Νεογνών και όπου υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (και να κρίνει η επιτροπή λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου)

Για τους διοικητικούς θα ισχύσουν τα ίδια πλην του σημείου 5.

Τυχόν παραβίαση των μέτρων θα συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

• Όπως έχουμε δεσμευτεί επενδύουμε στην πρόληψη και επεκτείνουμε το πρόγραμμα Δοξιάδης και στις καρδιαγγειακές παθήσεις για την ηλικία 30-70 ετών σε άνδρες και γυναίκες.

• Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει σειρά εξετάσεων και ιατρικής επίσκεψης είναι τελείως δωρεάν για τους πολίτες και αφορά δημόσιες και ιδιωτικές δομές χωρίς claw back και rebate.

• Η ιατρική επίσκεψη που θα πληρώνεται από το κράτος θα αφορά και τους ιδιώτες γιατρούς και τους γιατρούς του δημοσίου που είναι Προσωπικοί γιατροί. Έτσι δίνεται επιπλέον κίνητρο για την ένταξη στο θεσμό.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει ένα βαθιά κοινωνικό πρόσωπο με στήριξη της υγείας των πολιτών, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας με την πληρωμή του 10% στις δαπάνες των νοικοκυριών για τα τρόφιμα, αποδεικνύοντας ότι στο επίκεντρο μας είναι ο πολίτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ