Ο Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε τις εκδηλώσεις για την προβολή των προϊόντων της Ηπείρου στο Ζάππειο Μέγαρο

0
The photographic images featured on this website are covered by parliamentary copyright. They may be downloaded and reused without permission in any format for non-commercial use, including publication on a website, subject to the following conditions: the photographs should be acknowledged in the following form: parliamentary copyright images are reproduced with the permission of Parliament you should not adapt, alter or manipulate any of the images you should not use the images so as to bring Parliament into disrepute or use them in a deliberately misleading context you should not authorise others to re-use the images if a photographer’s name is published on www.hellenicparliament.gr they should be credited photographs should not be used for marketing purposes or used for commercial gain. ©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou Athens-Greece

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στα εγκαίνια των εκδηλώσεων της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και της Περιφέρειας Ηπείρου για την προβολή των προϊόντων της Ηπείρου την Παρασκευή (30/09/2022).

 

Κύριε Περιφερειάρχη Ηπείρου, κύριε Υπουργέ και συνάδελφε στη Βουλή, κ. Αμυρά, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρία Πρόεδρε του Ζαππείου κληροδοτήματος, κύριε Πρόεδρε της Πανηπειρωτικής, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι της Ηπειρωτικής εν Αθήναις αποδημίας, κυρίες και κύριοι,

Σήμερα εδώ στο Ζάππειο Μέγαρο, σ’ αυτό το ανάκτορο της ηπειρωτικής φιλογενείας, το οποίο κατασκευάστηκε ενόψει των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων και έκτοτε κοσμεί την αθηναϊκή πρωτεύουσα, σήμερα εδώ στο Ζάππειο στεγάζεται και φιλοξενείται και προβάλλεται και αναδεικνύεται η ηπειρωτική ποιότητα στον διατροφικό κυρίως τομέα, η ηπειρωτική φιλοδοξία να κατακτηθούν οι αγορές και οι εγχώριες αλλά ακόμη και οι διεθνείς, η ηπειρωτική νοικοκυροσύνη, το ηπειρωτικό γούστο, η ηπειρωτική σχέση με τη φύση, η αδιατάρακτη ηπειρωτική σχέση με τη φύση, η οποία δημιουργεί όλα αυτά τα καταπληκτικά προϊόντα τα οποία μας επιτρέπουν να ζούμε, να διατρεφόμαστε με τρόπο ο οποίος είναι υγιεινός, εύπεπτος, ανθρώπινος, φυσικός.

Και είναι η Περιφέρεια Ηπείρου αξιέπαινη γιατί εδώ και πολλά χρόνια συστηματικά τονώνει αυτή την αυτοπεποίθηση των ηπειρωτών αγροτών και κτηνοτρόφων, την αυτοπεποίθηση για τα προϊόντα τους, τα οποία όχι μόνο τα παράγουν αλλά και τα στολίζουν με πολύ καλές συσκευασίες. Η συσκευασία είναι ο μαγνήτης του ματιού. Εκεί θα κατευθυνθεί το μάτι, πρώτα στη συσκευασία, για να απολαύσει εν συνεχεία την ποιότητα του περιεχομένου. Είναι λοιπόν αξιέπαινη η προσπάθεια της Περιφέρειας που τονώνει αυτή την αξιοσύνη των ηπειρωτών παραγωγών και έτυχε τον τελευταίο καιρό σε διάφορες εκθέσεις εξωστρέφειας, στην έκθεση Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Μαβίλη στα Γιάννενα, στην κεντρική πλατεία, εδώ σήμερα αύριο και μεθαύριο, να συναντηθούμε με όλους αυτούς τους παραγωγούς που πίσω από την πραμάτεια τους, υπερήφανοι, χαμογελαστοί, αισιόδοξοι, εμφανίζουν τα προϊόντα τους και περιμένουν εύλογα την καταναλωτική επιβεβαίωση, την καταναλωτική επιβράβευση.

Κι είναι δύο κόσμοι, φίλες και φίλοι, σήμερα εδώ στο Ζάππειο, οι παραγωγοί μας να καμαρώνουν και να προβάλλουν τα προϊόντα τους, ενώ την ίδια στιγμή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά η παραφροσύνη ενός απάνθρωπου πολέμου που κήρυξε η βαρβαρότητα της Ρωσίας, όχι μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά του πολιτισμένου κόσμου. Η τουρκική προκλητικότητα, την ίδια στιγμή, να κορυφώνεται κι έχει κανείς ταυτόχρονα δύο εικόνες: την παραφροσύνη, το μένος, τη βουλιμία την κατακτητική, την αναθεωρητική συμπεριφορά η οποία θυμίζει αναχρονιστικά άλλες εποχές κι έχεις και τη νοικοκυροσύνη, την ανθρώπινη φιλοδοξία να κατακτήσει όχι εδάφη αλλά τις αγορές, την ανθρώπινη νοικοκυροσύνη, τη φυσιολογική πλευρά του ανθρώπου που αγωνίζεται να πλάσει τον μύθο της ζωής του μακριά από όλες αυτές τις ασύλληπτης έντασης και αγωνίας εντάσεις οι οποίες μας περισφίγγουν και οι οποίες πρέπει μέσω της διπλωματίας, μέσω των διεθνών μηχανισμών, να κατανικηθούν ώστε να αναδειχθεί και να επικρατήσει αυτή η πλευρά του ανθρώπου που σήμερα εδώ προβάλλει τον καλύτερο εαυτό του, προβάλλει την καλύτερη σχέση του με τη φύση και όχι η άλλη πλευρά, η απάνθρωπη, η οποία μας πηγαίνει σε άλλες εποχές όπου οι άνθρωποι έλυναν τις διαφορές τους με έναν τρόπο ο οποίος εξολόθρευε το ανθρώπινο γένος.

Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια σε κάθε μία και σε καθέναν ξεχωριστά από τους παραγωγούς μας, οι οποίοι προβάλλουν την Ήπειρο, προβάλλουν την αστείρευτη και αμόλυντη ακόμη φύση της και είναι ευχής έργον που ο Υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Αμυράς είναι βουλευτής Ιωαννίνων και φροντίζει γι’ αυτή τη φύση σε μια εποχή που ή θα την σώσουμε ή θα καταστραφούμε. Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο και είναι πολύ ευχάριστο πως βλέποντας, όπως περιδιαβάζει κανείς, αυτά τα εκθέματα, αυτά τα προϊόντα, βλέπεις στα μάτια τους όλο αυτό το καμάρι, όλη αυτή την αίσθηση της δικαίωσης που και έχουν αλλά και περιμένουν.
Μεθαύριο θα είναι στη Γαλλία, τέλη του έτους θα είναι στη Γερμανία, του χρόνου θα είναι στην Κολωνία, πάλι στο Ζάππειο και τελικά στην κατανάλωση, εδώ και στο εξωτερικό, ώστε η Ήπειρος να κατακτήσει τις καρδιές και των Ελλήνων αλλά και των διεθνών αγορών.
Και αξίζουν συγχαρητήρια στο κληροδότημα του Ζάππειου και στη σημερινή του διοίκηση, στην κυρία Βαγενά και στους συνεργάτες της, που πιστά τηρούν τις βουλήσεις των διαθετών οι οποίοι όρισαν, ανάμεσα στα άλλα, την ανάγκη προβολής ό,τι καλύτερου έχει να επιδείξει η ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Αύριο και κλείνω εδώ, αύριο το απόγευμα στον Ισθμό της Κορίνθου θα κάνω τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος ήταν ως Πρωθυπουργός εκείνος ο οποίος πραγματοποίησε το τιτάνιο έργο για την εποχή του, της διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου. Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ο σημαντικότερος πολιτικός του 19ου αιώνα, μία εποχή που η Ελλάδα πορευόταν ανάμεσα στον ευγενικό ιστορικό της αλυτρωτισμό για να μεγαλώσει τα ασφυκτικά της σύνορα και στην ανάγκη, πριν το κάνει αυτό, να οργανωθεί ως κράτος και πότε προσπαθούσαμε να «τεντωθούμε», πότε προσπαθούσαμε να οργανωθούμε. Ώσπου, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια ακριβώς πριν, το έθνος το οποίο προπορευόταν του κράτους, το έθνος ταυτίστηκε με το κράτος, στα σημερινά περίπου σύνορα, το ΄47 προστέθηκε η Δωδεκάνησος και πλάθουμε το μύθο της ζωής μας στα σημερινά όρια αλλά με πολύ ευρύτερους ορίζοντες.

Η νέα Μεγάλη Ιδέα η οποία σήμερα συνέχει την πατρίδα μας, όπως αυτή διατυπώθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι η ιδέα που εκτίθεται σήμερα εδώ στο Ζάππειο. Η ιδέα της ευημερίας, της προκοπής, αλλά της προκοπής που είναι βασισμένη στην παραγωγή, δηλαδή στις δικές μας δυνάμεις. Και αυτή τη νέα Μεγάλη Ιδέα την υπηρετούμε όλοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, προφανώς την υπηρετεί η Περιφέρεια Ηπείρου, προφανώς την υπηρετούν οι συμπατριώτες μας που εκθέτουν τα προϊόντα τους και προφανώς καλούμεθα και εμείς, οι οποίοι έχουμε αιρετό αξίωμα, να δώσουμε ακόμη περισσότερα ώστε αυτή η νέα Μεγάλη Ιδέα της προκοπής, της ευημερίας, της παραγωγής, να συνεχίσει να υπηρετείται σε έναν κόσμο ο όποιος θα ξεφύγει, ελπίζω σύντομα, από την παραφροσύνη των πολέμων και θα στραφεί στον ανταγωνισμό που σήμερα βλέπουμε εδώ, στον ανταγωνισμό της ποιότητας, στον ανταγωνισμό της εμπορικής φιλοδοξίας, στον ανταγωνισμό της προστασίας της φύσης.

Χαίρομαι που εγκαινιάζω αυτή την εκδήλωση, χαίρομαι που κάθε φορά τα προϊόντα μας είναι ακόμη καλύτερα και κατακτούν τις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ