Ο πρώτος ελληνικός σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου στην Αγία Παρασκευή

0

Στα εγκαίνια του πρώτου ελληνικού σταθμού ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Ξένος Μανιατογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Οικονομικών Πόρων, κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18.05.2022 στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Ο σταθμός που έχει κατασκευαστεί μέσα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή Αττικής περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου στα 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου σε υψηλή πίεση και σύστημα ανεφοδιασμού των οχημάτων με καύσιμο υδρογόνο.

«Νέα εποχή»

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων τόνισε σχετικά : «Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου στην Ελλάδα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για ¨πράσινες¨ και φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις, με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η αξιοποίηση του υδρογόνου ως το καθαρό καύσιμο του μέλλοντος, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας για πράσινη μετάβαση στην καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.»

Το έργο

Είναι αξιοσημείωτο, ότι η ανάπτυξη του όλου έργου βασίζεται κυρίως σε ελληνική τεχνογνωσία, καθώς και ότι η πρωτοποριακή τεχνολογία συμπίεσης του καυσίμου που ο σταθμός υδρογόνου ενσωματώνει αναπτύχθηκε από τη CYRUS ΑΕ, εταιρεία spin-off του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Οικονομικών Πόρων του Δήμου Βριλησσίων, κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, δήλωσε ότι η στρατηγική επιλογή να συμμετάσχει ο Δήμος Βριλησσίων από το 2017 στην «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πόλεων – Περιφερειών Υδρογόνου» και να καταρτίσει σχέδιο ενσωμάτωσης τεχνολογιών Η2 στις μεταφορές της πόλης, αποδεικνύεται ορθή και αρχίζει να πραγματοποιείται με την επιστημονική και τεχνολογική σύμπραξη των εταίρων που υλοποίησαν την πρώτη μονάδα ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο.

Τον σταθμό υδρογόνου εγκαινίασαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» κ. Γιώργος Νούνεσης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας – ΓΓΕΚ (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (H2TRANS, Τ1ΕΔΚ-05294).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ