Στο μικροσκόπιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μπει όπως φαίνεται η εταιρεία μόδας “Shein”.
Η Shein, η οποία ιδρύθηκε στην Κίνα, αλλά έχει πλέον την έδρα της στη Σιγκαπούρη, έχει κατά μέσο όρο περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην ΕΕ, οπότε πληροί το όριο για να τεθεί στο στόχαστρο του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Shein θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους αυστηρότερους κανόνες βάσει της DSA εντός τεσσάρων μηνών από την κοινοποίησή της», δήλωσε η Επιτροπή. Αυτό περιλαμβάνει «την υποχρέωση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενδυνάμωση και την προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, και να αξιολογήσει δεόντως και να μετριάσει τυχόν συστημικούς κινδύνους που απορρέουν από τις υπηρεσίες της».
Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Shein θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για πρόστιμα ύψους έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων για την παραβίαση του νόμου, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τη διάδοση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι πλατφόρμες που έχουν ήδη επιστρατευτεί στο πλαίσιο του DSA περιλαμβάνουν το YouTube της Alphabet, το Facebook της Meta Platforms και το X του Έλον Μασκ. Άλλες αγορές, όπως η AliExpress της Alibaba Group Holding και η πλατφόρμα της Amazon.com έχουν επίσης χαρακτηριστεί, αφού πληρούν τα κριτήρια να έχουν τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην ΕΕ.
Ο Λέναρντ Λιν, παγκόσμιος επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Shein, δήλωσε ότι η εταιρεία συμμερίζεται «τη φιλοδοξία της Επιτροπής να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές στην ΕΕ μπορούν να κάνουν τις ηλεκτρονικές αγορές τους με ηρεμία και είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε το ρόλο μας».
Η DSA απαιτεί επίσης από τις διαδικτυακές αγορές να εντοπίζουν τους πωλητές στην πλατφόρμα τους, να προσθέτουν μεθόδους για τους πελάτες να επισημαίνουν το παράνομο περιεχόμενο και να πραγματοποιούν τυχαίους ελέγχους για παράνομα προϊόντα.
Η κίνηση της ΕΕ είναι η τελευταία προσπάθεια των ρυθμιστικών αρχών να πατάξουν τις εταιρείες που έχουν δεσμούς με την Κίνα. Σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το TikTok της ByteDance αναγκάστηκε να σταματήσει ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ανταμοιβών στην εφαρμογή Lite πριν οι παρατηρητές της ΕΕ πραγματοποιήσουν την απειλή τους να απαγορεύσουν προσωρινά τη λειτουργία αυτή λόγω φόβων ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εθισμό στα παιδιά.
Στο πλαίσιο ενός ξεχωριστού νομικού μέσου – του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις – οι παρατηρητές ανταγωνισμού της ΕΕ πραγματοποίησαν έφοδο στις εγκαταστάσεις της κινεζικής εταιρείας ασφαλείας Nuctech, με την υποψία ότι μπορεί να έχει λάβει επιδοτήσεις που θα μπορούσαν να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό στην πολύτιμη ενιαία αγορά της ΕΕ.
Άλλες πρόσφατες έρευνες της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού για τις επιδοτήσεις χρηματοπιστωτικών μέσων έχουν επίσης στοχοθετήσει κινεζικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των σιδηροδρόμων. Ο κατακλυσμός των ερευνών αντανακλά την ολοένα και πιο δυναμική προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Κίνας, απειλώντας με περιοριστικά εμπορικά μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δασμούς, αποκόπτοντας την Κίνα από τις ευρωπαϊκές αγορές και ενδεχομένως οδηγώντας σε εμπορικό πόλεμο.
Πηγή : NewMoney