Πέντε νεκροί στην Αϊτή στις κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού

0

Πέντε εργαζόμενοι σε υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε συγκρούσεις με την αστυνομία της Αϊτής, καθώς συνεχίζονται εδώ και μέρες ογκώδεις διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση από την εξουσία του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, ο οποίος στη θεωρία όφειλε να εγκαταλείψει τον θώκο χθες, δυνάμει πολιτικής συμφωνίας που είχε υπογραφτεί το 2022.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς. Πέντε οπλισμένα μέλη δύναμης προστασίας των δασών, που πρόσφατα στασίασε εναντίον της κυβέρνησης, άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών, που ανταπέδωσαν, κατά την εκδοχή που έδωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία.

Τρία μέλη της δύναμης συνελήφθησαν, πρόσθεσε.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν από την αρχή της εβδομάδας στην Πορτ-ο-Πρενς και σε άλλες περιοχές της χώρας, αξιώνοντας την αποχώρηση του επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Είναι η κρίσιμη ημέρα, η ημέρα που ο Αριέλ Ανρί έπρεπε να εγκαταλείψει την εξουσία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο οδηγός μοτοταξί στο Πορτ-ο-Πρενς.

«Ελπίζω να δείξει λογική. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακουστεί η φωνή του λαού», είπε διαδηλωτής.

Δυνάμει συμφωνίας που κλείστηκε τον Δεκέμβριο του 2022, μερικούς μήνες μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, ο πρωθυπουργός όφειλε να οργανώσει εκλογές και να παραδώσει την εξουσία την 7η Φεβρουαρίου 2024.

Στην Αϊτή έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016. Η προεδρία της φτωχότερης χώρας της Καραϊβικής παραμένει κενή.

Ο πρωθυπουργός Ανρί, στην εξουσία από το 2021, δεν έφερε «καμιά λύση στα προβλήματά μας», είπε άλλος διαδηλωτής.

«Η χώρα βρίσκεται υπό ομηρία των συμμοριών. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάτι να φάμε. Δεν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας σχολείο. Δεν μπορούμε άλλο», έλεγε σαραντάρης άνεργος που κατέβηκε επίσης να διαδηλώσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ