Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης: Δύσκολή η μείωση  Φ.Π.Α.-Πόσο θα κόστιζε στο κράτος

0
Στο 2% του ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, η οποία αποτινάσσει από πάνω της τη ρήτρα διαφυγής της ΕΕ το 2024, και προκειμένου να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο «δεν βλέπω να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, σε διαδικτυακή του παρέμβαση στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης.
«Δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από το επίπεδο του 2% που σήμερα πετυχαίνουμε σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος, και στην παρούσα φάση δεν το βλέπω εγώ προσωπικά να μπορεί να επιτευχθεί μείωση του ΦΠΑ στο 11%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετραλιάς, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο φόρος προστιθέμενης αξίας να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.
Ο κ. Πετραλιάς εξήγησε ότι «σήμερα, το νούμερο ένα έσοδο του κράτος προέρχεται από την απόδοση του ΦΠΑ και η μείωσή του στο 11%, από το 13% σήμερα, θα στοίχιζε στο κράτος 3 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που θα μείωνε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,3%», υπογραμμίζοντας πως «αυτή την εξέλιξη δεν τη θέλουμε».
Πηγή: sofokleousin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ