Πειραιάς: Ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο

0

Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό, κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996.

Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, που εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση, του εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή κ. Νικολάου Μανωλάκου, του εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση και εκπροσώπων των αρχών και φορέων της πόλης, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς, κ.κ. Σεραφείμ.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Ο Δήμος Πειραιά, όπως κάθε χρόνο, τιμά τη μνήμη του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Πειραιώτη αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, που «έπεσε» στο καθήκον, την τραγική νύχτα των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996.

Πέρασαν 27 χρόνια από τότε, όμως οι μνήμες των δραματικών στιγμών που βίωσε η χώρα, αλλά και η συγκίνηση για την απώλεια των τριών αξιωματικών μας, του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Έκτορα Γιαλοψού και του Χριστόδουλου Καραθανάση, παραμένουν έντονες και το ίδιο δυνατές.[…]

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν οξυμένες. Φέτος μάλιστα, η προκλητικότητα της τουρκικής Κυβέρνησης σε επίπεδο φρασεολογίας και απειλών προς τη χώρα μας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Απέναντι σε αυτή την συμπεριφορά, οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι. Όταν πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα και ειδικά για εθνικά θέματα, οφείλουμε να παραμερίζουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές και να γινόμαστε όλοι ένα.

Η παρουσία όλων σήμερα εδώ, της Ελληνικής Πολιτείας και της Πειραϊκής κοινωνίας είναι συγκινητική.

Γι αυτό σας ευχαριστώ όλους».

 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, στον χαιρετισμό του, σημείωσε :

«Τιμάμε σήμερα την μνήμη του αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και ασφαλώς και του Χριστόδουλου Καραθανάση και του Έκτορα Γιαλοψού. Τρεις ήρωες της σύγχρονης Ελλάδας.

Τα γεγονότα της 31ης Ιανουαρίου 1996 αποτελούν μια τραγική ανάμνηση για κάθε Έλληνα. Μέσα σε κείνη τη νύχτα συμπυκνωθήκαν με τόσο δραματικό τρόπο τα γνωρίσματα της ιστορικής πορείας του έθνους μας […].

Που δίδαξε πολλές φορές στην ανθρωπότητα ότι η δύναμη της ψυχής και η αφοσίωση στην πατρίδα μπορεί να υπερνικήσει πολυάριθμους αντιπάλους και που κάθε γενιά Ελλήνων μπορεί ανά πάσα στιγμή και με κάθε κόστος να σηκώσει και εκείνη επάξια στους ώμους της το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης της πατρίδας, όταν κληθεί από την ιστορία να το πράξει.

Αυτό έπραξαν οι 3 ήρωες των Ιμίων. Αυτό έπραξε ο Παναγιώτης Βλαχάκος. Στο ελικόπτερό τους με κατεύθυνση τα Ίμια. Είχαν μαζί τους την αυταπάρνηση, υπέρτατη αγάπη για την Ελλάδα. Οδηγός τους ήταν το αόρατο νήμα ηρωισμού και δόξας, που διαπερνά την ιστορία μας, διασφαλίζοντας στο Έθνος τη συνέχεια και τη πρόοδό τους στο αύριο.

Το σπουδαιότερο: όταν μιλάμε για την εθνική ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία, οφείλουμε όλοι να είμαστε απολύτως ενωμένοι. Ο διχασμός και η εσωστρέφεια, από όποιους υποκινούνται, δεν εκφράζουν διαφωνίες για το παρόν, αλλά ανευθυνότητα για το αύριο.

Η ιστορία μας είναι γεμάτη με κόκκινες γραμμές. Γραμμένες από το αίμα ηρώων. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Παναγιώτης Βλαχάκος είναι και πάλι φρουρός του Αιγαίου. Η νέα πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού φέρει το όνομά του και πλέει στα γαλανά νερά του Αιγαίου, άγρυπνος φύλακας των συνόρων μας. Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία αποφάσισε να τιμήσει με τον πιο εμβληματικό τρόπο, τη μνήμη του ανθρώπου που την τίμησε και έδωσε και την ζωή του γι΄ αυτήν. […]

Αιώνια τιμή και δόξα στον Παναγιώτη Βλαχάκο. Αθάνατος!».

 

Ο αδελφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου και επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς – Πόλη – Πρότυπο» κ. Νίκος Βλαχάκος, στον χαιρετισμό του, επεσήμανε:

«Άλλη μία ημέρα τιμής για τους φύλακες της ειρήνης, άλλη μία ημέρα που ανήκει αποκλειστικά στους τρεις ήρωες των Ιμίων και στο Πολεμικό Ναυτικό. Στους ανθρώπους αυτούς, που όταν τους καλεί το πατριωτικό τους καθήκον τους χαρακτηρίζει απόλυτα η τόλμη και η αυτοθυσία. […]

Οι προκλήσεις των γειτόνων μας κλιμακώνονται όλο και περισσότερο. Βέβαια, νέα υπερσύγχρονα αεροπλάνα για την πολεμική μας αεροπορία, αλλά και πλοία προστίθενται στον στόλο μας, ώστε να διαφυλάσσουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο ελληνικός ουρανός θωρακίζεται συνεχώς, ταυτόχρονα δημιουργείται ένα ισχυρότερο ναυτικό με περισσότερες δυνατότητες.

Αδελφέ μου, πάντα μαλάκωνε τον πόνο μου ότι μαζί με τον Χριστόδουλο και τον Έκτορα είσαστε άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου. Τώρα πια με την πυραυλάκατο που φέρει το όνομά σου, καμαρώνω γιατί κυριολεκτικά και ουσιαστικά πλέεις και φυλάς τα γαλάζια νερά αυτής της ξεχωριστής πατρίδας. Μία ευχή μόνο, να φιλάς το πλήρωμά σου.

Κύριε δήμαρχε, η οικογένειά μου κι εγώ είμαστε ευγνώμονες που δεν ξεχνάτε».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ