Περιήγηση στα χνάρια του Αδριάνειου Υδραγωγείου – Στο πλαίσιο του 3ου HIDRANT Festival

0

Τις φυσικές και τεχνικές ομορφιές του ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου σε όλο το μήκος της διαδρομής του στην Αττική, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι περίπου 150 περιηγητές που συμμετείχαν στην περιήγηση «Το Αδριάνειο πέρα από το Χαλάνδρι». Την εξόρμηση αυτή διοργάνωσαν ο Δήμος Χαλανδρίου και η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο του HIDRANT Festival, του φεστιβάλ που οργανώνουν για 3η συνεχή χρονιά οι εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural HIDRANT για την ανάδειξη του Αδριάνειου υδραγωγείου.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Ολυμπιακό Χωριό, όπου το υπέργειο κανάλι του Αδριάνειου, που έφερνε το νερό από την Πάρνηθα δίνει τη θέση του στο υπόγειο τμήμα του των 23,7 χλμ. όπως εξήγησε η αρχαιολόγος Δώρα Γεωργοσοπούλου. Το υπόγειο αυτό δίκτυο φτάνει ως την πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, όπου βρίσκονται οι δεξαμενές κατάληξης, που έχουν κατασκευαστεί στα μέσα του 19ου από το Δήμο Αθηναίων, η μια εκ των δύο πάνω στα απομεινάρια της αρχαίας ρωμαϊκής δεξαμενής.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στη Βαρυμπόμπη, όπου το Αδριάνειο διασταυρώνεται με τον ποταμό Κηφισό, και από κει στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου η αρχαιολόγος Θεοδώρα Τζεφέρη παρουσίασε στους συμμετέχοντες/ουσες τα τέσσερα πολύ καλά αναδεδειγμένα φρεάτια του Αδριάνειου, αλλά και τα απομεινάρια της ρωμαϊκής δεξαμενής.

Επόμενος σταθμός ήταν η οδός Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι, όπου έχει ήδη ξεκινήσει το έργο ανάπλασης, μέσω του προγράμματος Cultural HIDRANT, που εκτός της δημιουργίας ελεύθερων χώρων, προβλέπει την ανάδειξη των φρεατίων που βρίσκονται εκεί αλλά και της δεξαμενής καθίζησης, το εσωτερικό της οποίας θα καταστεί ορατό μέσω περισκοπίου για τους επισκέπτες.

Το Αδριάνειο στο Χαλάνδρι

Ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων και υπεύθυνος του προγράμματος Cultural HIDRANT Κώστας Γερολυμάτος παρουσίασε τους τέσσερις άξονες υλοποίησης του προγράμματος. Πέρα από τις αναπλάσεις σε τέσσερις γειτονιές της πόλης, περιλαμβάνει, τόνισε, τη δημιουργία του ψηφιακού ιστορικού αρχείου, την κατασκευή του πρώτου στην Ελλάδα δικτύου μη πόσιμου για την άρδευση κοινόχρηστων και ιδιωτικών κήπων αλλά και τη σύσταση μιας αλληλέγγυας κοινότητας νερού, γύρω από τη διαχείριση του πολύτιμου υδάτινου πόρου.

Πολύτιμες μαρτυρίες από τη δεκαετία του ’40 όταν τα φρεάτια του Αδριάνειου χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο κατά τους βομβαρδισμούς των Γερμανών στον πόλεμο αλλά και των Άγγλων στον εμφύλιο, παρέθεσε η κ. Νάση Σιαφάκα από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ