Πλαφόν σε βασικά αγαθά στα σουπερ μάρκετ – «Πονοκέφαλος» σε νοικοκυριά και επαγγελματίες

0

Στην επιβολή πλαφόν σε αλεύρι και ηλιέλαιο προχώρησαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια ελέγχου της έλλειψης από την αγορά.

Αν και σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου οι κινήσεις αυτές είναι προληπτικού χαρακτήρα, δείχνουν αν μη τι άλλο ότι τα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Το πλαφόν αφορά στις πωλήσεις αλεύρων και ηλιέλαιου στη λιανική είναι γεγονός σε μεγάλες αλυσίδες ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επιβληθεί από τα καταστήματα χονδρικής.

Μέσα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων, οι καταναλωτές διαπιστώνουν πως είτε γνωστές ετικέτες προϊόντων στις συγκεκριμένες κατηγορίες είτε έχουν αποσυρθεί, είτε δεν επιτρέπεται η αγορά περισσότερης ποσότητας.

Κυβερνητική στήριξη

Νέα παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που αποτελούν «βραχνά» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Κατά πληροφορίες η νέα παρέμβαση, πέραν του πλέγματος των 1,12 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αφορούσαν την επιδότηση καυσίμων, τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και τους αγρότες, θα αφορά τα άλευρα, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο.

Οι ίδιες πληροφορίες παρέμβαση και στις πρώτες ύλες και στο ψωμί. Το μέτρο, όπως λένε οι πληροφορίες, εξετάζεται να αφορά τη μείωση του ΦΠΑ σε όλες αυτές τις πρώτες ύλες που τώρα βρίσκονται στο 13% με το σχέδιο να μιλά για μετακίνησή τους στα προϊόντα με ΦΠΑ 6%. 

Αιτήματα σουπερμάρκετ

Στη συζήτηση αυτή φέρονται να έχουν εμπλακεί και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ οι οποίοι από την πλευρά τους ζητούν, μεν, μείωση αλλά προτείνουν αυτή να είναι μικρότερη. Η πρόταση, δηλαδή, αναφέρει, κατά πληροφορίες, να δημιουργηθεί μια ομάδα προϊόντων που σχετίζονται με τα δημητριακά η οποία θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 10% ή 11% αντί για 13% που ισχύει σήμερα.

Ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο ξεκινά από το γεγονός ότι πρώτες ύλες όπως το ηλιέλαιο έχουν φτάσει πάνω από τα 3,6 ευρώ το λίτρο με το αλεύρι να έχει φτάσει τα 1,5 ευρώ το κιλό στη λιανική.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις δύο αυτές πρώτες ύλες αναφέρθηκε ονομαστικά τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας από τη μια ότι έχει ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα προϊόντα αυτά, για να ξέρουμε τα αποθέματα που υπάρχουν προσθέτοντας, παράλληλα, πως «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά. Η Κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την ΕΕ για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ