Πλαφόν στο πάγιο των λογαριασμών ρεύματος: Τέλος στα σενάρια επιστροφής της ρήτρας αναπροσαρμογής

0

Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Σκρέκα διάταξη που ορίζει ότι το ύψος των πάγιων χρεώσεων στους λογαριασμους ρεύματος που επιβάλλονται ανα κατηγορία πελάτη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης.

Η διάταξη κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022.

Η νομοθετική παρέμβαση, θα προβλέπει πως οι χρεώσεις θα έχουν πλαφόν, δηλαδή δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες πριν την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της ενέργειας στη χώρα μας. 

Δεν επιστρέφει η ρήτρα

Ενδεικτικό του προβλήματος που επικράτησε τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρει γνωστή ιστοσελίδα, είναι ότι χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις (κυρίως της εστίασης), είδαν τους λογαριασμούς τους να εκτινάσσονται σε 3 και 4 φορές επάνω, με τα έσοδά τους να μην μπορούν να καλύψουν τα υπέρογκα ποσά για την κατανάλωση ενέργειας.

Με το νέο καθεστώς, τα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και έχουν ισχύ από τον επόμενο. Για παράδειγμα, τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου, ενώ από 1η Αυγούστου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο κ. Σκρέκας το βράδυ της Πέμπτης, κλείνει και το «παράθυρο» επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής διά της πλαγίας οδού που επίσης καταγράφηκε στις ανακοινώσεις των τιμολογίων του Αυγούστου, και συγκεκριμένα η σύνδεση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας με τη μείωση των εκπτώσεων, αντί για την αύξηση των χρεώσεων.

Υπερ πολλαπλάσιες χρεώσεις

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, «οι εκπτώσεις δεν δύναται να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς». Ο κ. Σκρέκας, είπε χαρακτηρισιτκά στη Βουλή: «Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι’ αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι η τροπολογία που κατατέθηκε έρχεται να διορθώσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που δημιούργησε το ενεργειακό κόστος.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ