Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν «13η σύνταξη» από το 2023

0

Για το θέμα των συντάξεωεν μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ομηρος Τσάπαλος εξηγώντας πως κάποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν ένα μηνιαίο ποσό αύξησης, το οποίο αθροιζόμενο ετησίως θα βγάζει μια επιπλέον μηνιαία σύνταξη.

«Για πρώτη φορά από 1/1/2023 θα ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, αναφέροντας πως ο ΕΦΚΑ έχει συστήσει μια επιτροπή που υπολογίζει πόσοι θα επωφεληθούν από τις αυξήσεις του χρόνου. «Αναλόγως της αύξησης θα δούμε και πόσοι θα υπερκαλύψουν την προσωπική διαφορά» τόνισε.

Από το 2023 καταργείται και η εισφορά αλληλεγγύης που αφορά συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ μια τρίτη αύξηση αφορά περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που περιμένουν την 4η ετήσια αύξηση από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση.

Αρα ένα μεγάλο πλήθος συνταξιούχων θα δουν διπλές αυξήσεις από το 2023 και ένα μικρότερο πλήθος θα δουν τριπλές αυξήσεις. Αρα έχουμε υπολογίσει πως κάποιες κατηγορίες μπορούν να δουν στην πράξη την 13η σύνταξη να επανέρχεται σε αυτούς, όπως για π.χ. συνταξιούχοι που αμοίβονται με 750 ευρώ».

Για παράδειγμα, ανέφερε, συνταξιούχοι των 750 ευρώ (που είναι η μέση σύνταξη) με ένα υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν στο 6,5% με 7%, αυτομάτως θα εισπράξουν 600 με 630 ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αγγίζοντας στην ουσία τα επίπεδα μιας 13ης σύνταξης. «Δεν θα ισχύσει για όλους αλλά για ένα σημαντικό κομμάτι των συνταξιούχων» υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ