«Πολιτιστικές Διαδρομές» του Δήμου Αμαρουσίου: Σε μεταβυζαντινές εκκλησίες συνεχίστηκε ο 3ος κύκλος του Προγράμματος

0

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Δήμου Αμαρουσίου, έλαβε χώρα το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, η επίσκεψη σε τρείς μεταβυζαντινές Εκκλησίες. Στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην Παναγία Νερατζιώτισσα και στον Άγιο Ιωάννη Πέλικα.

Οι διαδρομές

Στο εν λόγω πρόγραμμα, που τυγχάνει ευρείας απήχησης από τους δημότες, έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής δύο διαδρομές. Η πρώτη, με “ξεναγό” την Αθηναιολόγο και Συγγραφέα κ. Άρτεμη Σκουμπουρδή, με επισκέψεις στην Οικία και το Εργαστήριο του Γιάννη Τσαρούχη, στην Οικία Κατσίμπαλη – Τριανέμι, στη μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στη Βορέειο Βιβλιοθήκη, στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης», στο μνημείο της Πλατείας Ηρώων. Η δεύτερη, στο Κτήμα Συγγρού & στο φυσικό περιβάλλον του, καθώς και στα σημαντικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας κτίρια (Εκκλησία Αγίου Ανδρέα, Πύργο Συγγρού, Μουσείο Μελισσοκομίας), με ενημέρωση από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών κ. Γεώργιο Μπαλωτή.

Η περιήγηση

Η επίσκεψη της 21ης Μαΐου στα ανωτέρω μεταβυζαντινά εκκλησάκια του Αμαρουσίου, υποστηρίχτηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής με παρουσίαση από την Υπεύθυνη Αρχαιολόγο Αμαρουσίου του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων, κα Δήμητρα Πέτρου.

Η περιήγηση ξεκίνησε από το Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, ημέρα της εορτής του, ο οποίος πιθανότατα ανεγέρθη περί τα μέσα του 19ου αιώνα από τον Άγγελο Μεσογείτη. Ο ναός ανήκει στην ιδιοκτησία της κας Ελένης Μεσογείτη. Ξεχωρίζει για τις δεσποτικές εικόνες, ζωγραφισμένες πάνω σε μέταλλο και αποτελεί ένα από τα διατηρητέα μνημεία του Αμαρουσίου. Δεύτερος σταθμός η Παναγία Νερατζιώτισσα, μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός, με αξιόλογες εικόνες και τοιχοποιία που περιλαμβάνει αρχαίο υλικό. Πιθανολογείται ότι έχει ανεγερθεί στη θέση παλαιότερου κτίσματος. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στο ναό του Αγίου Ιωάννη Πέλικα, στην κορυφή του ομώνυμου υψώματος. Στο ναό αποτυπώνονται αξιόλογες τοιχογραφίες του 17 αιώνα.

Μεγάλη επιτυχία

Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΑ) & υπεύθυνος της διοργάνωση των Πολιτιστικών Διαδρομών Νίκος Πέππας, μεταφέροντας το μήνυμα του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει το Πρόγραμμα των Θεματικών Περιηγήσεων, καθώς παρουσιάζεται στους πολίτες από έμπειρους και καταρτισμένους επιστήμονες η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ ευχαρίστησε τη Σύμβουλο του Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτισμού Άννα Βαγιωνά, για το σχεδιασμό του προγράμματος.

Ποιοι παρευρέθηκαν

Την «Πολιτιστική Διαδρομή» ακολούθησαν από τη Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κωνσταντίνος Ρώτας. Από την Περιφέρεια Αττικής ο Εντεταλμένος Σύμβουλος αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Σπύρος Ευσταθόπουλος. Από τον ΟΑΕΔ η γενική διευθύντρια εκπαίδευσης και κατάρτισης Αθανασία Θεοδωρίδου.

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής παρευρέθησαν: η Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων κ. Νίκη Βασιλικού, η υπεύθυνη Αρχαιολόγος Αμαρουσίου του Τμήματος Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Θεοδώρα Τζεφέρη και η προϊσταμένη τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών κ. Αργυρώ Καραμπερίδη.

Για τη μεταφορά των επισκεπτών διατέθηκαν λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας του Δήμου Αμαρουσίου.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ