Ο καθηγητής οικολογίας και περιβαλλοντικής πολιτικής, Κίμων Χατζημπίρος, μίλησε για την οικολογική καταστροφή μετά τις πυρκαγιές, και προχώρησε σε μια τρομακτική πρόβλεψη.

Ο Κίμων Χατζημπίρος, μιλώντας για τις οικολογικές καταστροφές που δημιουργούν οι φωτιές που σημειώνονται στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην περιοχή της Χασιάς και στη Δαδιά, εξήγησε πως φέτος ήταν η έκτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών σχετικά με έκταση των καμένων στρεμμάτων.

«Περιμένουμε να δούμε τους αριθμούς αλλά προς το παρόν με βάσει τα στοιχεία για την έκταση των καμένων, η φετινή χρονιά είναι η έκτη χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Είναι καλύτερα φέτος από το 2021 αλλά είχαμε χειρότερες χρονιές το 2000 και φυσικά το 2007 που η καμένη έκταση ήταν υπερδιπλάσια».

Αναφορικά με τον Εθνικό Δρυμό, ο κ. Κίμων Χατζημπίρος είπε πως από όσο γνωρίζει έχει καεί ένα μικρό μέρος από την περιφερειακή ζώνη, επομένως η οικολογική ζημιά δεν είναι μεγάλη ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να περιοριστούν οι οικολογικές ζημιές.

«Είναι γεγονός πως τόσο ο μέσος πολίτης όπως και το πολιτικό σύστημα δεν έχουν καταλάβει το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και θέλει συγκεκριμένες ενέργειες.

Για τη χώρα μας οι χειρότερες επιπτώσεις είναι οι καύσωνες, οι πυρκαγιές που ακολουθούν, οι πλημύρες και στο τέλος η ερημοποίηση.

Εάν συνεχιστούν οι πυρκαγιές, μέχρι το τέλος του αιώνα η νότια Ελλάδα δεν θα έχει δάση. Χρειάζεται πρόληψη αλλά το βασικό είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα άλλα είναι δευτερεύοντα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here