Προσφυγικό ζήτημα: Σταδιακή αύξηση ροής-Η ιταλική ανησυχία και ο σχεδιασμός μυστικών υπηρεσιών

0

 

Με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, τον υπουργό Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο και τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών συναντήθηκε την Δευτέρα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με θέμα την αντιμετώπιση της σταδιακά αυξανόμενης ροής προσφύγων και μεταναστών. Στη συνάντηση συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και ο υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, είναι η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι των μυστικών υπηρεσιών συμμετέχουν σε τέτοιου είδους σύσκεψη στο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης. Η νέα αυτή στρατηγική, σύμφωνα και με την ιταλική δημόσια τηλεόραση, αποτελεί απάντηση στην συνεχή αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων που ξεκινούν τα ταξίδια τους με σκάφη δουλεμπόρων από την Τυνησία, την Τουρκία και την Λιβύη.

Μέρος του ιταλικού τύπου εκτιμά ότι η πρόκειται για «μπρα ντε φερ» που οι λαθροδιακινητές ξεκίνησαν με την ιταλική κυβέρνηση, μετά τις δηλώσεις της Μελόνι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ότι «η κυβέρνησή της θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταπολεμήσει τους δουλεμπόρους που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, οργανώνοντας ταξίδια, στα οποία αμέτρητοι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους».

Δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa αναφέρει ότι, ο υπουργός Άμυνας τόνισε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας πως «η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η Δύση δεν κατάλαβαν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούσαν μέρος της παγκόσμιας σύγκρουσης που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τώρα θα ήταν αναγκαίο να κατανοήσουν ότι το μέτωπο της νότιας Ευρώπης γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο. Θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν επίσης ότι η χωρίς ελέγχους και συνεχής μετανάστευση, η οποία προστίθεται σε μια κοινωνική και οικονομική κρίση, μετατρέπεται σε τρόπο για να πληγούν οι πιο εκτεθειμένες χώρες, αρχίζοντας από την Ιταλία, για τις ξεκάθαρες γεωστρατηγικές επιλογές τους».

Ο δε Αντόνιο Ταγιάνι υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό δεν μπορεί να αποτελεί μόνον ένα ιταλικό πρόβλημα» και πρόσθεσε: «Πολλοί μετανάστες, στην φάση αυτή φτάνουν από περιοχές που ελέγχει η Βάγκνερ. Δεν θα ήθελα να πρόκειται για προσπάθεια με στόχο να ενθαρρυνθεί η μετάβαση των μεταναστών στην Ιταλία».

Πηγή: euronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ