Προχωρά η δημιουργία των δύο Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας στην Αθήνα και τον Πειραιά

0

Ξεκίνησε από τον ΕΔΣΝΑ η Β’ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που αφορά τη δημιουργία δύο σύγχρονων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας , που θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και θα καλύπτουν τις ανάγκες του Πειραιά και του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας.

Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο που ήδη υλοποιείται , που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πέραν της κατασκευής σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας την στροφή προς την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, την προμήθεια και δωρεάν διάθεση προς τους Δήμους σύγχρονου εξοπλισμού για την ανακύκλωση και τη δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος για τη συλλογή και διαχείριση των βιοαποβλήτων, την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος , καθώς και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο εγχείρημα για υιοθέτηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο στόχος που έχει τεθεί με ορίζοντα το 2025, είναι να μπει οριστικά τέλος στην μέθοδο της ταφής των απορριμμάτων που σήμερα εφαρμόζεται στην Αττική και στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

 

 

Η Β’ Φάση

Οι διαγωνισμοί αφορούν στις υποδομές «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής» και «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά» με συνολικό Π/Υ άνω των 640 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, ξεκίνησε το πρώτο εκ των δύο μερών της Β Φάσης των διαγωνισμών, ο οποίος υλοποιείται με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου,  στους οποίους συμμετέχουν πέντε μεγάλοι όμιλοι , με διεθνή τεχνογνωσία και δεκάδες επιτυχημένα παρόμοια έργα.

Σε αυτό το μέρος, οι συμμετέχοντες καλούνται σε διάλογο για να καθοριστούν, με πλήρη διαφάνεια, οι όροι της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου σκοπός του οποίου είναι η εκτίμηση ως προς τις τεχνικές, χρηματοδοτικές ή νομικές λύσεις που μπορεί να προσφέρει η αγορά, καθώς και η διερεύνηση και ο προσδιορισμός των μέσων που μπορούν να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ, σε σχέση με τα συγκεκριμένα έργα.

Μείωση κόστους διαχείρισης

Η έναρξη της Β φάσης των διαγωνισμών ΣΔΙΤ των εν λόγω έργων υπηρετεί επίσης το στόχο για μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων για τους Δήμους , που έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον ΕΔΣΝΑ, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι συμπίπτει χρονικά με την εφαρμογή της νέας εθνικής νομοθεσίας που προβλέπει την επιβολή του τέλους ταφής , για κάθε τόνο απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνεται αλλά οδηγείται προς ταφή στο ΧΥΤΑ της Φυλής.

Εκτιμάται ότι η υλοποίηση αυτών των έργων, σε συνδυασμό με τη Μονάδα Επεξεργασίας του Γραμματικού όταν αυτή λειτουργήσει, πέραν από το περιβαλλοντικό όφελος, θα οδηγήσει στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης από το τέλος ταφής τουλάχιστον κατά τα 2/3, ενώ η υλοποίηση του συνόλου των έργων του νέου ΠΕΣΔΑ θα το μηδενίσει.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ