Προ των πυλών «νέος μηχανισμός προστασίας του καταναλωτή» για τις εκπτώσεις – Μέχρι πότε το καλάθι νοικοκυριού

0
Νέο μηχανισμό προστασίας του καταναλωτή για τις εκπτώσεις προανήγγειλε ο Νίκος Παπαθανάσης, μέχρι πότε θα ισχύει το καλάθι του νοικοκυριού.

«Το καλάθι του νοικοκυριού είναι μια επιτυχία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Nίκος Παπαθανάσης. Παράλληλα, ανέλυσε τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής ακρίβειας, επισημαίνοντας ότι ενισχύονται οι μηχανισμοί προστασίας των πολιτών.

«Φαίνεται ότι οι συμπολίτες μας βγαίνουν και ψωνίζουν» ανέφερε για την εορταστική κίνηση στην αγορά των καταστημάτων ενόψει των  εκπτώσεων που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκάλυψε ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζονται ακόμα έναν μηχανισμό για τον έλεγχο της αγοράς, σύμφωνα με τον οποίο η τιμή της έκπτωσης που γίνεται στους καταναλωτές θα ορίζεται από το μέσο όρο των τιμών των τελευταίων 30 ημερών, που θα είναι η βάση για τις προσφορές. «Ο μηχανισμός αυτός που βρίσκεται σε διαβούλευση, σύντομα θα πάει για ψήφιση στη Βουλή», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες που γίνονται στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 για τον έλεγχο της αγοράς και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ή εξαπάτησης των καταναλωτών, είπε ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης «έχουμε μηχανισμό και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους μηχανισμούς προστασίας του καταναλωτή. Θα ανατρέχουμε 30 ημέρες πριν και θα βρίσκουμε τις τιμές που έχει ένα προϊόν και στη συνέχεια επί των τιμών αυτών θα τίθενται οι εκπτώσεις».

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας επιπρόσθετος μηχανισμός επιτήρησης στον υφιστάμενο μηχανισμό που υπάρχει σήμερα.

Όσον αφορά τις ενέργειες που κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ακρίβειας σε βασικά είδη, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε ότι την 10η εβδομάδα εφαρμογής του καλαθιού, «δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν έχει πετύχει στο να κρατήσει σταθερές τις τιμές στο 85% των προϊόντων, να έχει μειώσεις στο 7% και στο μόλις στο 8% να έχει μικρές αυξήσεις».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μία οικογένεια μπορεί να κερδίζει περίπου 80 ευρώ το μήνα αν αγοράζει από το καλάθι του νοικοκυριού, ενώ σχετικά με την κάρτα αγορών market pass, επισήμανε όταν τεθεί σε εφαρμογή μια τετραμελής οικογένεια θα κερδίζει περίπου 52 ευρώ ανά μήνα και έκανε λόγο για συνολική ωφέλεια 132 ευρώ, εάν χρησιμοποιούνται και τα δύο.

Αναφορικά με το μέχρι πότε θα υλοποιούνται από την κυβέρνηση αντίστοιχες πρωτοβουλίες απάντησε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσει το καλάθι όσο διαρκεί η κρίση. Υπάρχει ένα όριο χρονικό που είναι ο Μάρτιος, αλλά σε αυτή την περίπτωση, εφόσον η κρίση ακρίβειας συνεχίζεται, θα δώσουμε και παράταση στη λειτουργία του καλαθιού».


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ