Νέο, πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για το Aribnb διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά τις προθέσεις που δείχνουν να έχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση, οι δήμοι αλλά και οι ξενοδόχοι.

Περιορισμούς στη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων φαίνεται πως μελετά η κυβέρνηση μετά τους νέους κανόνες για τα AirBnB και τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης από την Κομισιόν αλλά και τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ανάμεσα στα μέτρα που λέγεται ότι προωθούν είναι και η επιβολή ΦΠΑ 24% στις περιπτώσεις που γίνεται εκμετάλλευση πολλών ακινήτων. Εξάλλου, μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορονοϊού, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ξανά άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα.

Ενόψει των νέων παρεμβάσεων, ο ΣΕΤΕ, σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, προτείνει αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των καταλυμάτων που νοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις ανά δήμο και ανά πολυκατοικία, και υπό προϋποθέσεις υπαγωγή τους σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), αλλά και δημοτικό φόρο.

Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν έφυγαν από το Δήμο Αθηναίων τα πρώτα… ραβασάκια για φόρο παρεπιδημούντων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελεί λέγεται ότι συζητιέται το μοντέλο που εφαρμόζει η Γαλλία, δηλαδή να κόβονται από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τα ακίνητα που δεν πληρούν τα στάνταρντ ενεργειακής απόδοσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here