Πρωτοποριακές ιδέες ρομποτικής από τα παιδιά

0

Αμέτρητες οι συμμετοχές των παιδιων στο 2ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Δήμου Πειραιά στο Σ.Ε.Φ. στις «Ημέρες Θάλασσας 2023»

Περισσότερα από 2.000  παιδιά συμμετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής  Ρομποτικής  Δήμου Πειραιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας 2023», την Κυριακή 28/5/2023.

Οι μαθητές επτά Δημοτικών σχολείων και επτά Γυμνασίων του Δήμου Πειραιά παρουσίασαν πρωτοποριακές ιδέες και λύσεις σε θέματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες πόλεις – λιμάνια σε σημαντικούς τομείς όπως η καθαριότητα, το περιβάλλον, το κυκλοφοριακό, το πράσινο, τη λειτουργία του λιμανιού, την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των τουριστών αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας και της κληρονομιάς του Πειραιά χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και  τον εξοπλισμό που τους έδωσε ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο  του  ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος ρομποτικής Blue Act.

Ταυτόχρονα, 88 ομάδες από όλη την Αττική πήραν μέρος στον διαγωνισμό FLL Discover & Explore με θέμα την παραγωγή, μεταφορά, αποθήκευση και χρήση της ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος  παρακολούθησε τις δραστηριότητες των παιδιών και συνομίλησε μαζί τους,  σε δήλωσή του, τόνισε :

«Περισσότερα από 2.000 παιδιά από 4 έως 10 ετών συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μια εξαιρετική εκδήλωση στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας. Η ρομποτική βάζει τα παιδιά στη νέα εποχή,  σχετικά με το πως   μπορούμε  αξιοποιώντας την τεχνολογία, να λύνουμε προβλήματα στην πόλη μας.  Συγχαρητήρια σε όλους, στη διοργάνωση, στα παιδιά και κυρίως στους γονείς που ωθούν τα παιδιά σε τόσο δημιουργικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες».

H Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Αντωνάκου σε δήλωσή της συνεχάρη τους μαθητές για τις πρωτοποριακές τους ιδέες, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό που με ομαδικό πνεύμα και αξιοποιώντας την   τεχνολογία τα παιδιά εντοπίζουν προβλήματα της πόλης, βρίσκοντας καινοτόμες λύσεις. «Οι Ημέρες Θάλασσας του Δήμου Πειραιά περιλαμβάνουν σημαντικές δράσεις,  στις οποίες είναι χαρά μας να παρευρισκόμαστε και να στηρίζουμε», σημείωσε η κα Αντωνάκου.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Στο 2ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής  Ρομποτικής συμμετέχουν 88 μαθητικές ομάδες  από όλη την Αττική και τα 14 δημόσια σχολεία  του Πειραιά, στα οποία υλοποιούμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν να κάνουν με το πως η πόλη μας μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο βιώσιμη, προσανατολισμένη στα θέματα της γαλάζιας οικονομίας και της γαλάζιας ανάπτυξης.

Τα projects των μαθητών ξεχωρίζουν γιατί δημιουργήθηκαν μέσα από την συνεργασία μεταξύ τους,  την ομαδικότητα, με την μεθοδολογία που ακολούθησαν για να εντοπίσουν τα προβλήματα και να βρουν καινοτόμες λύσεις. Αυτές είναι οι δεξιότητες και οι  γνώσεις που  πρέπει να προσφέρει στους μαθητές το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων    Ανδριάνα  Ζαρακέλη, σε δήλωσή της, σημείωσε:

«Το Φεστιβάλ Ρομποτικής του Δήμου Πειραιά πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά,  στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τις Ημέρες Θάλασσας,  με πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τα εκατοντάδες παιδιά, τα οποία συμμετείχαν, δείχνοντας τις δικές τους ιδέες, τις δικές τους  καινοτόμες δημιουργίες στη ρομποτική. Οι μαθητές των σχολείων μας απελευθερώνουν τη δημιουργικότητά τους  με σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Η Πρόεδρος του Σ.Ε.Φ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, δήλωσε:

«Το 2ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας 2023 στο περιστύλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπου οι  συμμετέχοντες και επισκέπτες είχαν τη χαρά να γνωρίσουν μαθητικές ομάδες από σχολεία του Πειραιά, ήρθαν σε επαφή με νέες τεχνολογίες και ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες δράσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.  Συγχαρητήρια στον Δήμο Πειραιά για την άρτια διοργάνωση των «Ημερών Θάλασσας 2023». Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παραμένει πάντα δίπλα στα μεγάλα γεγονότα της πόλης».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης βράβευσε τους μαθητές και τους καθηγητές τους για την εξαιρετική τους προσπάθεια.

Βραβεύσεις πραγματοποίησαν επίσης οι Βουλευτές της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Νίκος Βλαχάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, ο υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Μανωλάκος, οι Αντιδήμαρχοι Ανδριάνα  Ζαρακέλη,  Δημήτρης Καρύδης, Δημήτρης Αράπης, Κυριακή Μπουρδάκου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Μοραντζής, η Πρόεδρος του Σ.Ε.Φ.  Χριστίνα Τσιλιγκίρη και ο Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Αλέξανδρος Νανόπουλος.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡ/ΣΜΟΥ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, EUROPE DIRECT PIRAEUS, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Φ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2023, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στο:  www.imeresthalassas.gr

«Ακολουθήστε» τους επίσημους λογαριασμούς της διοργάνωσης στα κοινωνικά δίκτυα,https://www.facebook.com/ImeresThalassas και https://www.instagram.com/imeresthalassas για να μαθαίνετε τα νέα, πληροφορίες για δράσεις και εκδηλώσεις, με  φωτογραφίες και live μεταδόσεις.

Ανεβάστε τις δικές σας φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις των Ημερών Θάλασσας με την επισήμανση#imeresthalassas

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ