Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιάλτης στη Μαριούπολη – 100.000 εγκλωβισμένοι – Μάχες σώμα με σώμα

0

Τέσσερις εβδομάδες συμπληρώνονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Μαριούπολη να εκπέμπει «SOS».

Η κατάσταση στην ουκρανική μεγαλούπολη, με έντονο το ελληνικό στοιχείο, είναι πλέον εφιαλτική, με τους Ρώσους να «πνίγουν» την περιοχή, εγκλωβίζοντάς την και μία ανθρωπιστική καταστροφή να βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά, αφού εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν, ελλείψει ασφαλών διαδρομών.

 

100.000 εγκλωβισμένοι

Όπως αποκάλυψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα, στη Μαριούπολη βρίσκονται εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα, εν μέσω των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Από σήμερα, υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι στην πόλη. Σε απάνθρωπες συνθήκες. Σε πλήρη αποκλεισμό. Χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα. Υπό συνεχείς βομβαρδισμούς, υπό συνεχείς βομβαρδισμούς!», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για τη διάσωση αμάχων εκεί, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, έχουν διακοπεί από ρωσικούς «βομβαρδισμούς ή εσκεμμένο τρόμο».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι «μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας καταλήφθηκε από τη Ρωσία την Τρίτη», ισχυριζόμενος ότι «οι Ουκρανοί κυβερνητικοί υπάλληλοι και ο οδηγός του λεωφορείου τους συνελήφθησαν αιχμάλωτοι».

 

Μάχες σώμα με σώμα – Βομβαρδισμοί

Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα μετατρέπουν την πολιορκημένη Μαριούπολη σε «καμένη γη», τόνισε χθες Τρίτη η δημοτική αρχή, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σχεδιάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων προκειμένου να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.

Η πολιορκία της Μαριούπολης είναι σφοδρότατη, με ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ να αναφέρουν, επικαλούμενοι πληροφορίες από αξιωματούχους της αμερικανικής Άμυνας, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον μπει στην πόλη ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους.

 

Οι Ουκρανοί στην αντεπίθεση

Εν τω μεταξύ, γύρω από το Μικολάιφ, οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν σταματήσει την προέλασή τους, καθώς φαίνεται να απωθούνται από τους Ουκρανούς υπερασπιστές της πόλης. Σημειώνεται επίσης μια ουκρανική αντεπίθεση γύρω από το Ίζιουμ, μια πόλη 75 μίλια νότια από το Χάρκοβο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι οι Ουκρανοί είναι «πλέον ικανοί να πάρουν πίσω έδαφος» από τους Ρώσους.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ