Ρωσική εισβολή: Τι θα γίνει με τα όπλα όταν τελειώσει ο πόλεμος;

0
Ukrainian military fires from a multiple rocket launcher at Russian positions in the Kharkiv area, Ukraine, Saturday, Feb. 25, 2023. The Biden administration declared its Ukraine solidarity with fresh action as well as strong words on Friday, piling sweeping new sanctions on Moscow and approving a new $2 billion weapons package to re-arm Kyiv a year after Russia's invasion. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Στο παρελθόν όταν οι πόλεμοι τελείωναν ο οπλισμός που χρησιμοποιήθηκε βρέθηκε συχνά στα χέρια εγκληματικών και ανταρτικών ομάδων. Μια νέα έκθεση από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος έχει μελετήσει τι θα συμβεί με τα όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία όταν τελειώσει η σύγκρουση.

Η έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, «όταν τελειώσει ο πόλεμος, τα πεδία μάχης της Ουκρανίας μπορούν και θα γίνουν το νέο οπλοστάσιο της αναρχίας, εξοπλίζοντας τους πάντες, από αντάρτες στην Αφρική μέχρι γκάνγκστερ στους δρόμους της Ευρώπης».
Η έκθεση ανέφερε ότι ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η παράνομη αγορά πυροβόλων όπλων στην Ουκρανία ήταν σχετικά προσβάσιμη στους εγκληματίες.
Η προμήθεια πυροβόλων όπλων έγινε ιδιαίτερα δύσκολη μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από τη Μόσχα κατέλαβαν τμήματα της περιοχής του Ντονμπάς.
Τα «τεράστια αποθέματα» νόμιμων και παράνομων οικιακών όπλων έχουν επίσης αυξηθεί από όπλα που διένειμε η ουκρανική κυβέρνηση στην αρχή της εισβολής.
Την πρώτη μέρα του πολέμου, ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy είπε ότι θα παράσχει όπλα σε όποιον «θέλει να υπερασπιστεί τη χώρα».
Πηγή: Euronews Albania

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ