Σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις με λάθη στην επιστρεπτέα προκαταβολή

0

Οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις που τους αναλογούν ή εφάπαξ το ποσό με τις σχετικές εκπτώσεις

Οριστικές και κυρίως αποτελεσματικές αποφάσεις καλείται να λάβει το υπουργείο Οικονομικών μετά την ενημέρωση των ελεγκτικών αρχών, που κάνουν λόγο για νέα λάθη στην επιστρεπτέα προκαταβολή από χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Όλα δείχνουν πως το υπουργείο χρειάζεται είτε να προχωρήσει σε μία νέα, ευεργετική ρύθμιση, είτε να αιτηθεί της φορολογικής διοίκησης να τηρηθούν στο ακέραιο οι όροι του προγράμματος και να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν από κάποιο κύκλο ή περισσότερους εφάπαξ και εντόκως.

Η τροποποίηση του βασικού όρου διατήρησης θέσεων εργασίας

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση με απόφαση που εξέδωσε τροποποίησε τον βασικό όρο της διατήρησης των θέσεων εργασίας επιτρέποντας μικρές αποκλίσεις διευρύνοντας ταυτόχρονα το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών. Ήδη τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τις ανωτέρω περιπτώσεις έχουν εκδοθεί και καλούνται οι επιχειρήσεις στις 31 Ιανουαρίου να ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις που τους αναλογούν ή εφάπαξ το ποσό με τις σχετικές εκπτώσεις.

 

Ωστόσο, η απόφαση αυτή κρίνεται ανελλιπής καθώς, όπως φαίνεται, δεν κάλυψε όλες τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών σε διάστημα πέντε ημερών να καλείται να αποφασίσει εάν θα δικαιολογήσει και άλλες αποκλίσεις από τους βασικούς όρους του προγράμματος.

 

Εφόσον λοιπόν εκδοθεί νέα απόφαση επιλύοντας τα διάφορα προβλήματα, η κυβέρνηση θα εκδώσει νέα απόφαση. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιστρεφόταν το σύνολο των ποσών.

Έλεγχοι ΑΑΔΕ

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει τους ελέγχους των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί από χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες ενώ είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίση απορρίφθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι είχαν υποβάλλει τη σχετική αίτηση και στους επτά κύκλους ενισχύσεων. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις που αδίκως κόπηκαν από το πρόγραμμα θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα σχετικά ποσά ου δικαιούνται στους λογαριασμούς τους. «Όσες εξ αυτών λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023 ενώ τα ποσά που θα επιστρέψουν θα είναι “κουρεμένα” έως 75%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.»

 

Όπως επιβεβαιώνει και το capital.gr σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από τη αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Για την επανεξέταση της αίτησης χορήγησης η ΑΑΔΕ ή υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις την παροχή πρόσθετων στοιχείων που δεν συμπληρώθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν δυνατό ηλεκτρονικά, ή πρόσθετων στοιχείων που απαιτούνται για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ