Σε ντέρμπι φαίνεται θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία – μικρή η διαφορά μεταξύ των προέδρων

0

Λίγα 24ωρα απομένουν πλέον για την Κυριακή των εκλογών στην Τουρκία,  οι οποίες σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση θα εξελιχθούν σε ντέρμπι, καθώς η διαφορά ανάμεσα στους δύο μονομάχους αναμένεται να είναι ελάχιστη.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρία Metropoll,  ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικρατεί στην πρόθεση ψήφου, έναντι του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο 74χρονος πολιτικός συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 46%,  έναντι του 44% που συγκεντρώνει ο 69χρονος Τούρκος πρόεδρος.

Δύο ακόμη ονόματα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις,  αν οι εκλογές οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο, είναι ο Σινάν Ογάν που  συγκεντρώνει ποσοστό 2,6%, και  ο Μουχαρέμ Ιντζέ με ποσοστό 1,2%, με βάση πάντα την τελευταία δημοσκόπηση.

Σε ότι αφορά την εκτίμηση ψήφου με αναγωγή, ο Κιλιτσντάρογλου δείχνει να βρίσκεται  μία ανάσα από την επικράτηση επί του αντιπάλου του από τον πρώτο κιόλας γύρο, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 49,1%, την ώρα που ο Ερντογάν ακολουθεί με ποσοστό 46,9%.

Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διεκδικεί για  πρώτη φορά την προεδρία στην Τουρκία, έχοντας στο πλευρό του μια πολυσυλλεκτική «Εθνική Συμμαχία» έξι πολιτικών δυνάμεων (CHP, İYİ, Saadet, DP, DEVA, Gelecek) που γίνονται επτά εάν προστεθούν και οι Κούρδοι-φιλοκούρδοι του HDP, οι οποίοι τον στηρίζουν στη μάχη του για την προεδρία αλλά όχι και την «Εθνική Συμμαχία» των «έξι».

Αντίστοιχα στις προεδρικές εκλογές του 2018, το CHP είχε κατέβει με υποψήφιο τον Μουχαρέμ Ιντζέ, ενώ στις πρώτες προεδρικές του 2014 με τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Μάλιστα στην υποψηφιότητα του Ιχσάνογλου είχαν συμπαραταχθεί οι κεμαλιστές (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και οι εθνικιστές (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.  Ο τελευταίος βέβαια αργότερα συντάχθηκε στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν, από όπου και προέκυψε η «Συμμαχία του Λαού».

Από τότε βέβαια έχει «κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι», καθώς αναδείχθηκαν νέες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες προέκυψαν από διασπάσεις προϋπαρχουσών παρατάξεων, αλλάζοντας άρδην την πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Ορισμένες από τις νέες δυνάμεις προέρχονται από το ερντογανικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το AKP (τα  DEVA και Gelecek), άλλες από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης το MHP (το İYİ) και άλλες από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα το CHP (το Memleket), ενώ πολλά είναι και τα μικρά κόμματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ