Σε συνεδρίαση του ΕΕΑ ο υπουργός Οικονομικών: Η ανάγκη για στήριξη ΜμΕ και η δύσκολη περίοδος για την οικονομία

0

Δεν άφησε πολλά περιθώρια περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/3 με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και περίπου 100 εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων από όλη την Ελλάδα, όπου τόνισε επανειλημμένα πως «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν».

 

Βιωσιμότητα ΜμΕ

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που πιέζονται ασφυκτικά από το οξύ κύμα ανατιμήσεων.

«Χωρίς στοχευμένα μέτρα στήριξης οι μικρομεσαίοι δεν θα αντέξουν για πολύ», τόνισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει και το 9% τους επόμενους μήνες και πως αν δεν υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις, το 30% με 35% των επιχειρήσεων θα κατεβάσει ρολά.

 

Δύσκολη περίοδος

Απαντώντας στα ζητήματα που έθεσε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, του Δ.Σ. και οι εκπρόσωποι των κλάδων, ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση, με πολλές αβεβαιότητες και μεγάλες δυσκολίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των δυσμενών επιπτώσεων στις οικονομίες όλων των χωρών. Παράλληλα διαβεβαίωσε, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, «με σύνεση και σωφροσύνη».

 

Μέτρα στήριξης

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην επικείμενη ανακοίνωση μιας δέσμης παρεμβάσεων για το επόμενο διάστημα, όπως προανήγγειλε λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρωθυπουργός.  «Είμαστε σε πόλεμο. Θα υπάρχουν σοβαρές οικονομικές απώλειες, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την κατεύθυνση. Η κατεύθυνση είναι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με μόνιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Και όσο μπορούμε κάποιες παροδικές παρεμβάσεις», εξήγησε.

 

Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως τον Ιούνιο του 2022 λήγει ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές, στα γυμναστήρια, στους κινηματογράφους και στα θέατρα. «Βούλησή μας είναι να το επεκτείνουμε, αλλά αν το επεκτείνουμε πρέπει να κόψουμε κάτι άλλο, το οποίο είναι 250 με 300 εκατ. ευρώ», ανέφερε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ